Akit két anya szült

MAGYARORSZÁGON évente mintegy harmincezer baba nem születik meg, miközben egyre több pár hiába vár gyermekáldásra. Számukra az utolsó reménysugár az örökbefogadás. Az Alfa Szövetség önkéntesei húsz éve munkálkodnak azon, hogy a nem kívánt újszülöttek is világra jöhessenek, és szerető családban nevelkedhessenek.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 07. 19. kedd2016. 07. 19.

Kép: Áron, a kisfiú, aki 350g súllyal született Neonatológiai és pathológiás csecsemőosztály koraszülött csecsemö csecsemo gyerek gyermek szülészet Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet 2015.04.07. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Akit két anya szült
Áron, a kisfiú, aki 350g súllyal született Neonatológiai és pathológiás csecsemőosztály koraszülött csecsemö csecsemo gyerek gyermek szülészet Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet 2015.04.07. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

– Milyen sok színe, árnyalata létezik anyanyelvünknek! A gyermekvárás kilenc hónapját is többféle szóval illetjük: áldott állapot, várandósság, de úgy is, hogy terhesség. Az előbbi kettő örömteli időszakra utal, míg az utóbbi kifejezés azt sugallhatja, hogy az anya teherként gondol a méhében fejlődő magzatra – fejtegeti dr. Téglásy Imre, a magzat- és anyavédelemmel foglalkozó Alfa Szövetség civil szervezet elnöke.

Válságterhesek – így nevezi a szakirodalom a krízishelyzetbe került nőket, akik valamilyen oknál fogva nem akarják vagy nem akarhatják megszülni a gyermeküket. Az okok sokfélék lehetnek: a kismama túl fiatal a szülői szerepre, az apa börtönben ül, kereket oldott, netán szenvedélybeteg.

Ám a legszomorúbb indok a szegénység, amikor 4-5 gyereket nevel a család, de egy továbbiról már nem tudnának gondoskodni. A válságterhesek többsége titkolja az állapotát, ilyenkor a környezet, a család, a partner sem tud (vagy nem akar tudni) a magzatról, mert például más az apa, mint az élettárs, vagy tizenéves az anya, és fél, hogy nem viheti haza a babát a szüleihez. Ők ilyenkor ijesztően kilátástalan helyzetbe kerülnek, s többnyire magukra maradnak a félelmeikkel.

– Sem a hazai családtámogatási rendszer, sem a szociális háló nem alkalmas arra, hogy hatékonyan segítse a bizonytalan, vagy éppen súlyos válsághelyzetbe került terheseket – véli Téglássy Imre. – Az évek során értékes emberi és szakmai kapcsolatokat építettünk ki önkéntesen dolgozó védőnőkkel, orvosokkal, pedagógusokkal, szociális munkásokkal, lelki gondozókkal. Ezekhez az úgynevezett Alfa-hangokhoz bármikor bizalommal fordulhatnak a bajba jutottak. S ha valaki, először akár nevét titkolva is, de segítséget kér, akkor később már nyitott az együtt gondolkodásra.

Míg az anya- és magzatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek többsége inkább az örökbeadást szorgalmazza, addig az Alfa Szövetség mindenekelőtt abban igyekszik segíteni a bajba került anyát, hogy megtarthassa a gyermekét. Próbálnak úgy javítani az életkörülményein, hogy ne kerüljön szóba se az abortusz, se az örökbeadás. Amikor egy kismama a gondozásukat kéri, attól kezdve odafigyelnek, hogy részt vegyen az orvosi vizsgálatokon, ami gyakran azért nem egyszerű, mert sokan olyan falvakban laknak, ahonnan csak egyetlen buszjárat indul reggel, egy pedig vissza, este. Sokan a buszjegyet sem tudják megfizetni… Segítenek tisztázni, rendezni a zavaros körülményeket, akár a családok átmeneti otthonában történő elhelyezést is. Ha megoldhatatlan, hogy a gyermek a vér szerinti szülőjével maradjon, akkor merülhet fel az örökbeadás lehetősége.

– Minden követ megmozgatunk, hogy a bajba került nők ne vetessék el a kilátástalannak érzett helyzet miatt nem kívánt magzatot, ne kerüljön az újszülött nevelőszülőkhöz, hanem olyan örökbefogadásra felkészült, szeretni tudó családra bízzák, ahol boldogan felnevelik a gyermeket. A nyílt örökbefogadás során az anyának, illetve az örökbefogadó szülőknek lehetőségük van megismerni egymást. Közösen vehetnek részt a terhesgondozáson, a kismama akár arra is megkérheti az örökbefogadó anyát, hogy legyen vele a vajúdás során. Így jöhet aztán világra az a kisbaba, akit „két anya szült". De egy ilyen életbarát döntés még nem végleges: a vér szerinti anya a szülést követő hat hétben meggondolhatja magát – mondja a szövetség elnöke. – Olykor keményebben megszólják az örökbeadó anyákat, mint azokat a nőket, akik az abortusz mellett döntenek, holott az adoptálás a szülői gondoskodás egyik lehetséges formája. Akik ilyen helyzetbe kerülnek, olykor hasonló életutat jártak be: állami gondozottak voltak, nem rendelkeznek szerető családi mintával, vagy bántalmazó famíliában nevelkedtek. Kihordani a gyermek valóban súlyosnak érzett terhét, nem elvenni tőle az élet ajándékát, lehetővé tenni a megszületését, hogy szerető szülők nevelhessék, önzetlen és tiszteletre méltó cselekedet – magyarázza az elnök.

– Örömmel mondhatom, hogy sok olyan nemes lelkű gondozottunk van, és köztük olyan is akad, aki végül megtartja a kisbabát. De minden, kétségekkel küzdő kismamának üzenem, ha úgy érzi, hogy a magzat súlyos teher, tárcsázza az Alfa-hangot: minden gyermek megérdemli, hogy esélyt kapjon az életre, ő pedig igenis méltó arra, hogy a sorsa boldogabban alakuljon!


Az Alfa Szövetséget a www.alfaszovetseg.hu-n és a +36-30/922-6775,
+36-30/954-1005 telefonszámokon érhetik el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek