Melegben hideget

Korunk embere két táborba tartozhat: az egyik megrögzött klímaellenes, a másik pedig már akkor hűtött helyiségbe menekül, ha a hőmérő higanyszála eléri a plusz 20 fokot.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 07. 07. csütörtök2016. 07. 07.

Kép: Légkondicionáló berendezés klima klíma hűtés hütés 2016.06.26 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Melegben hideget
Légkondicionáló berendezés klima klíma hűtés hütés 2016.06.26 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az előbbiek azzal érvelnek, hogy kánikulában is mindenhová pulóvert kell magukkal cipelniük, különben megfagynak az agyonklimatizált munkahelyen, boltban, buszon. Az utóbbiak pedig hangsúlyozzák, hogy a hűtött helyiségekben kiegyensúlyozottabb a közérzetünk, jobban koncentrálhatunk, hatékonyabb a munka, pihentetőbb az alvás. Bár a hidegmeleg környezeti változásokhoz mindenki másképpen alkalmazkodik, a nem megfelelő klímakörülmények egész szervezetünkre kihatnak. A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, ami légszomjat, a szem, torok és orr szárazságát okozhatja.

Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, ízületi fájdalmak, gyulladások is kialakulhatnak, de a legtöbben allergiás és megfázásos tünetekre panaszkodnak.

A klíma nem kellően karbantartott szűrő- és légtisztító rendszere komoly gondokat okozhat, mivel a klímaberendezés a helyiség adott levegőjét forgatja, hűti és szűri. E zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának.

A legionellosis betegséggel először 1976-ban találkoztak egy amerikai szállodában, amikor a vendégek százszámra estek le a lábukról tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel. Kiderült, hogy a betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek tömege – vagyis a klímaberendezés – okozza.

A legionellosisos betegeknél a klinikai tünetek csak akkor jelentkeznek, ha más rizikótényező – dohányzás, idült tüdőbetegség, diabétesz, krónikus vesebetegség – is társul. Súlyos esetekben a kórokozó a bőrbe, szívbe, májba és a belekbe is eljutva gyulladást okozhat – mondta dr. Lajtos Melinda tüdőgyógyász, a WEBBeteg szakértője.

A klimatizáció során sűrűbben fordulhat elő gombafertőzés. A gombák spórája a légutakba jutva főként alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást idéz elő, súlyos esetben megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket, s akár agyhártyagyulladás lehet a fertőzés vége. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nyári időszakban – lehetőleg még a használatba vétel előtt – tisztíttassuk ki a klímakészülékeinket.

Ezek is érdekelhetnek