Pirosra sülni tilos!

ELJÖTT A STRAND- ÉS NAPIMÁDÓK IDEJE, ám hiába ijesztgetnek a meteorológusok az ózonlyukkal meg a káros UVB-sugárzással, sokan nem törődnek a veszéllyel. Talán azért, mert a túlzásba vitt napozás súlyosan káros hatásai csak évek múltán jelentkeznek.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 07. 05. kedd2016. 07. 05.
Pirosra sülni tilos!

KIS MÉRTÉKBEN ORVOSSÁG
Mielőtt riogatni kezdenénk, vegyük át, miért is jó napozni: a napsugárzás hatására termelődik szervezetünkben a D-vitamin, ami a csontok és az immunrendszer fejlődésében, a fertőző betegségek elleni védekezésben, valamint számos súlyos betegség megelőzésében játszik szerepet. A napfény segítségével remekül orvosolhatók a kisebb bőrproblémák, de javítja a hangulatot is, depresszió esetén például kifejezetten hatásos a napfényterápia. Sokan szoláriumban kívánják elérni a hőn áhított barnaságot vagy felkészülni a nyári strandszezonra. Ám tévhit, hogy a szoláriumban „edzéssel” megelőzhető a későbbi napon való leégés. Sőt, a bőrgyógyászok figyelmeztetnek, hogy a gépi barnulás során sokkal több káros sugárzás éri a bőrünket, mint a napon! Világszerte gyors ütemben növekszik – Magyarországon az elmúlt tíz évben a másfélszeresére emelkedett – a melanomás betegek száma, s e bajok hátterében a káros UV-sugárzás, a többszöri napon leégés keresendő.


LESBŐL TÁMAD
A melanomát tartják az egyik legveszélyesebb, legalattomosabb ráktípusnak, ám ha idejében diagnosztizálják, többnyire eredményesen gyógyítható, viszont ha elhanyagolják a figyelmeztető tüneteket, végzetes is lehet. A betegség legtöbbször a napfénynek erősen kitett bőrfelületeken (karon, lábon, arcon) alakul ki, s nagyobb számban fordul elő a szabadban dolgozó embereknél. Különösen veszélyeztetettek a világos bőrűek, illetve a nők és a 40–50 év közöttiek is nagyobb eséllyel betegszenek meg. Kialakulásában az örökletes tényezőknek is jelentős a szerepe. A melanoma gyors lefolyású betegség. Eleinte észrevétlenül növekszik, semmiféle panaszt nem okoz, ezért fontos, hogy figyeljünk a legapróbb tünetekre is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok jelentőségét, mert a korai stádiumban felfedezett melanoma jól gyógyul. Az anyajegyek vizsgálatát tanácsos évente legalább egyszer elvégeztetni.


MIKOR GYANAKODJUNK?
- Megváltozik az anyajegy színe, a pigmentációja (festékezettsége) egyenetlen lesz: a barna különböző árnyalata pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínű árnyalatokkal  keveredhet.
- Az anyajegy felszíne kiemelkedik a bőrből, göbössé válik, megvastagodik, az alakja aszimmetrikus lesz, vagy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
- Az anyajegy terjedni, nőni kezd, esetleg kisebb anyajegy jelenik meg a régi mellett, melyek egymásba is átmosódhatnak.
- Az anyajegy kisebesedik, felmaródik vagy kifekélyesedik, esetleg vérezni kezd.


BŐRÜNK NEM FELEJT
Az évek során összeadódó napfény mennyiségének jelentős a szerepe: így a káros hatások nyomán a melanomaakár évek, évtizedek múlva is kialakulhat. Óvakodjunk tőle, hogy a bőrünk leégjen a napon. Kutatások igazolták, hogy már hat ilyen alkalom elegendő a bőrrák kialakulásához. Az időjósok napjában többször is felhívják a figyelmet az UV-sugárzás várható mértékére, és elhangzik a jó tanács is: a déli órákban vagy UV-riadó idején ne menjünk a napra. Elkerülhetjük a bajt, ha megfogadjuk az intelmet és ésszel élvezzük a nyarat.

 

HA ELŐVIGYÁZATLANOK VOLTUNK.
Bárkivel előfordulhat, hogy kinn felejti magát a napon, s csak akkor kap észbe, amikor már pirosra sült a bőre. A napégés néhány nap alatt magától rendbe jön, s bár a bőr károsodását nem lehet visszafordítani, a tüneteket enyhíthetjük hideg vizes borogatással, aloe verás készítményekkel, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő szerekkel.

NAGY A KOCKÁZAT.
Mivel a kicsinyek bőre fokozottan érzékeny, a gyerekkorban elszenvedett UV sugárzás még nagyobb rizikót jelent. Védjük őket 40-50-es faktorszámú krémekkel, sapkával, világos színű, könnyű nyári ruhákkal. Tűző napon ne engedjük őket a napon játszani a homokozóban, vagy pancsolni a vízparton.

Ezek is érdekelhetnek