Vízimádók úszófüle

Míg télen elsősorban a náthás-hurutus megbetegedések húzódnak a fülre és idéznek elő komoly fájdalommal járó gyulladást, addig a nyári időszakban a hőség, a víz, a hangos koncertek vagy éppen az utazás (ezen belül is a repülés) okozhatnak fülbajokat – hívja fel a figyelmet dr. Holpert Valéria, a Budai Fül-orr-gége Központ szakorvosa.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 07. 28. csütörtök2016. 07. 28.

Kép: Tiszaföldvár termál strand fürdő meleg víz hévíz kút medence fürdés nyaralás üdülés úszás játék szórakozás vakáció 2014 07 18 Fotó: Kállai Márton

Vízimádók úszófüle
Tiszaföldvár termál strand fürdő meleg víz hévíz kút medence fürdés nyaralás üdülés úszás játék szórakozás vakáció 2014 07 18 Fotó: Kállai Márton

Úszófülként is emlegetik a külső hallójárat gyulladását, ami elsősorban a strandolók, a hosszan vízben lubickoló gyermekek és fiatalok problémája.

A felázott hallójárat sérülékennyé váló bőrébe könnyen behatolnak a gyulladást vagy gombás fertőzést előidéző kórokozók. Az erős fájdalom mellett fülfolyásra, halláscsökkenésre, hőemelkedésre, lázra is panaszkodnak a betegek.

A hallójárat kitisztítása után általában gyulladáscsökkentő fülcseppet rendel az orvos, súlyosabb esetekben azonban antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

A repülőgépen utazók és a búvárok is tapasztalhatják a légnyomás változásakor beálló füldugulást.

A kellemetlen tüneteket a repülés során rágózással vagy gyakoribb nyeléssel védhetjük ki, ám ha a füldugulás és a fülfájás hosszabb időn át sem szűnik meg, esetleg véres fülfolyás vagy erős szédülés jelentkezik, tanácsos felkeresni a fül-orr-gégész rendelőjét.

A zajos nyári fesztiválok, koncertek kellemetlen kísérő jelensége a fülzúgás, de hasonló panaszt, fülfájást, sőt halláscsökkenést okozhat a fülzsírdugó is, mivel a melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak. A felgyülemlett fülzsír eltávolításához, a hallójárat átmosásához kérjük szakember segítségét, mert az otthoni próbálkozások során könnyen felsérthetjük a hallójárat érzékeny bőrét, vagy beljebb is tolhatjuk a dugót, súlyosbítva a bajt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek