Árulkodó jelek - Izzasztó bajok

Szakad rólunk a víz – az izzadás gyakran kellemetlen, de a nagy melegben normális dolog. Előfordulhat azonban, hogy betegséget jelez.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 08. 22. hétfő2016. 08. 22.
Árulkodó jelek - Izzasztó bajok

A pajzsmirigy túlműködésére általában több tünet hívja fel a figyelmet: a fokozott verejtékezésen kívül a szapora szívverés, remegés, idegesség, álmatlanság, a normál étkezés melletti fogyás jelzi a problémát.

A túlzott működést, ami kórosan „felpörgeti” a beteget, kiválthatja a mirigy gyulladása, de a nők körében gyakori autoimmun betegség, a Grawes–Basedow-kór is – figyelmeztet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Ez a gond a pajzsmirigy-specialista szerint hormonanalízissel kimutatható, de az izotópos és ultrahangos vizsgálat is indokolt lehet. Az esetek többségében a betegség gyógyszeresen kezelhető.

A cukorbajosoknál a hipoglikémia is okozhat izzadást. Ekkor a vércukorszint a normál tartomány alá süllyed, ami általában erős cukoréhséggel és szédüléssel párosul. A tünetek elkerülésére javasolt a 3-4 óránkénti étkezés.

A klimax nem betegség, de nehéz órákat okozhat hőhullámaival és a verejtékezéssel. Mindezt a női nemi hormonok csökkenő szintje váltja ki, megkeserítve az idősödő hölgyek éjszakáit. A gond enyhébb panaszok esetén gyógynövényekkel (zsálya, ginzeng) kezelhető, de a hormonterápia is segíthet.

Ezek is érdekelhetnek