Díjazzuk az öltéseit - Életre kelt minták

Nagyon szép munkák érkeztek: Itt vannak díjazottjaink - különdíjasunk is van

Család-otthonDulai Sándorné2016. 08. 13. szombat2016. 08. 13.
Díjazzuk az öltéseit - Életre kelt minták

LEZÁRULT a lapunk április 22-i számában, Díjazzuk az öltéseit címmel meghirdetett hímzéspályázatunk. Harmincnyolcan küldték be munkáikat, összesen kilencvennégy darabot. Olvasóink hímzéseit két kategóriába soroltuk, e szerint díjaztuk a legjobbakat.

Pályázatunk témájául a keresztszemes hímzést – ezen belül a matyóföldi, tardi keresztszemest – választottuk, amely nagyon szép és viszonylag könnyen megtanulható. Április 22-i számunkban egy tardi csillagmintás kisterítő és egy kismadaras futó fényképét közöltük, s leírtuk, hogyan kell azokat elkészíteni. 

Olvasóink azonban nemcsak tardi keresztszemes – és nem is csak keresztszemes – hímzéseket küldtek, hanem sok egyebet, köztük olyan dolgokat (például horgolásokat) is, amelyek hímzésnek semmiképp sem nevezhetők. Az úgynevezett szabadrajzú hímzések között viszont szintén akadtak nagyon szép munkák, ezért úgy döntöttünk, hogy a keresztszemes hímzések mellett a szabadrajzúak legjobbjait is díjazzuk. A zsűri tagjai két kategóriában szavaztak az első, második és harmadik díjról, s a keresztszemes hímzések beküldői között van egy különdíjasunk is. 

Milyen szempontok szerint értékeltük az alkotásokat? Figyelembe vettük, hogy a kiválasztott mintának mennyire felelnek meg a színek és az alapanyag, hogyan helyezték el a mintát a hímzésen – nincs-e szétesve, nem túlzsúfolt-e –, a széleldolgozás mennyire szabályszerű, tetszetős. Fontos szempont volt a technikai kivitelezés egészének szépsége és pontossága, igényessége, az adjusztálás (mosás, vasalás, keményítés) minősége. 

A keresztszemes hímzések kategóriájában az első díjat Szombathelyi Zoltánné vámosszabadi olvasónknak ítéltük oda. Az általunk közölt minta alapján saját tervezésű, igen szép asztalközép-terítőt készített, igényes öltéstechnikával, azsúros széleldolgozással, s nem utolsósorban gondos mosás, keményítés, vasalás után úgy tekerte föl hengernek, hogy még az összehajtogatás sem látszik. Molnár Istvánné tiszaföldvári olvasónk, aki a második díjat kapta, igen sokat dolgozott, s végül mindkét tardi kisterítőt kivarrta, nagyon szépen – körülszegve, azsúrozva, keményítve, vasalva. „Először a csillagvirágos mintával próbálkoztam, de nem éreztem rá a ritmusára – írja. – Félretettem, és a kismadaras futót készítettem el. Aztán csak azért is megküzdöttem a másik mintával is.” A sárándi Lénárt Sándorné, aki harmadik díjas lett, a csillagmintás kisterítőt kicsit áttervezte, és a keze nyomán tetszetős, szegfűs asztali futó keletkezett. Keresztszemes hímzést egyébként összesen tizenhatan küldtek, de ebből a pályázatban kért tardit csak négyen. Zömmel éppen ezek voltak a legszínvonalasabb munkák is, nem véletlen, hogy a négyből három díjazásban részesült. A keresztszemes kategóriában – a nem tardi hímzések között – különdíjjal ismertük el a budapesti Szabó Margit két, különösen szép hertelendyfalvi, bukovinai székely varrottas mintakendőjét. Szívből gratulálunk Szövördi Ildikónak, a tiszaugi Szőke Tisza Otthon (a Jász-Nagykun Megyei Fogyatékosok Otthona) lakójának is, aki A hímzés varázsa című könyvből választott keresztszemes motívumot. 

A szabadrajzú hímzések beküldői közt az első díjat Szilágyi Bálintné gádorosi olvasónk kapta, akinek körte mintás matyó terítője igen jól sikerült. Második lett Katona Istvánné Bagról „komasszonyos” kendő mintájával készített abrosszal. A harmadik díjas Szabó Margit – nem azonos a különdíjas Szabó Margittal – szintén Gádoroson lakik, és ómatyó mintával varrt kis futót. Szabadrajzú hímzést összesen kilencen küldtek, tizenhárman pedig egyebeket (lyukhímzést, vagdalást, szálbefűzést, recehorgolást), ez utóbbiak között – bár az igyekezet dicséretes – nem találtunk kiemelkedőt. Itt jegyezzük meg, hogy néhányan kopott, foszlott, mosatlan vagy befejezetlen munkát küldtek – nem ilyeneket vártunk. 

A két első helyezett díja 2 doboz (egy piros, egy kék) hímzőfonal, egy hímzőráma és egy hímzőolló, a második díj meg a különdíj 2 doboz hímzőfonal és egy hímzőráma, a harmadik pedig 2 doboz hímzőfonal. 

A díjazottak ajándékait és a résztvevők pályamunkáit emléklap kíséretében postán küldjük el. Aki személyesen, a szerkesztőségben szeretné átvenni, kérjük, jelezze. Kérdéseikre továbbra is szívesen válaszolunk a 06-1/489-8805-ös és a 06-20/911-7212-es telefonszámon, valamint a [email protected] e-mail címen. Valamennyi pályázónknak köszönjük a részvételt, és kívánunk jó munkát, sikeres folytatást! 


DÍJAZOTTJAINK
Keresztszemes hímzések:
1. Szombathelyi Zoltánné, 9061 Vámosszabadi
2. Molnár Istvánné, 5430 Tiszaföldvár
3. Lénárt Sándorné, 4272 Sáránd
Különdíj: Szabó Margit, 1089 Budapest

Szabadrajzú hímzések:
1. Szilágyi Bálintné, 5932 Gádoros
2. Katona Istvánné, 2191 Bag
3. Szabó Margit, 5932 Gádoros

Ezek is érdekelhetnek