Diszkréten, de szabadon

A szoptatás világhete alkalmából az ország számos pontján összegyűltek az anyák, hogy kiálljanak a legtermészetesebb táplálási mód mellett. Egerben az Érsekkertben hirdették: szoptass bátran! Mégis: hol zavarba ejtő megetetni a csecsemőt, és miért kelt indulatokat, ha a nyílt színen teszik mellre a babát?

Család-otthonPalágyi Edit2016. 08. 15. hétfő2016. 08. 15.

Fotó: Berecz Valter

Diszkréten, de szabadon Fotó: Berecz Valter

A minap nagy port vert fel, amikor egy kolozsvári hotel halljából a mosdóba küldtek szoptatni két anyát. Az interneten viszont példaképként ünnepelték az amerikai triatlonistát, aki a verseny után rögvest a nyílt színen és büszkén vette mellre a gyermekét. Nálunk vajon hogyan vélekednek erről a nők?

– Én is nagyon szégyellősen kezdtem, de a kisfiam elég határozottan ad hangot annak, ha éhes, ezért engedni szoktam neki. Diszkréten is meg lehet oldani, hogy enni kapjon: van egy kis szoptatókendőm, azzal eltakarom magam, az pedig senkit sem zavar, ha két kis babaláb kikandikál a textília alól – meséli Nemesné Kis Tímea, a lassan féléves Gyula anyukája.

Az egri Érsekkertben is kényelmesen kúsznak-másznak a kicsik, és ha valamelyik megéhezik, ott helyben megetetik. Mégis, miért kelthet néha megrökönyödést egy-egy nyíltszíni akció? – Eltávolodtunk a természetességtől, sokszor tabukba ütközünk. A női mell mint szimbólum ma elsősorban a szexualitáshoz kötődik, ezért nem illik mutogatni, holott az anyaság jelképe is – magyarázza Csiffáry-Vass Réka pszichológus, aki egyben gyakorló anya is. Mint mondja, a harmadik gyermekénél már annyira laza lett, hogy strandon vagy akár étteremben is enni ad a kicsinek – igaz, nem szokott hivalkodni a dologgal.

Nem tudni, miért, de Heves megye az országnak az a része, ahol a legalacsonyabb a gyermeküket hat hónapos korukig kizárólag szoptatással tápláló anyák aránya. Csak minden negyedik kismamának sikerül a szoptatás legalább az első fél évben, holott 98 százalékuk élettanilag képes lenne rá. Az alacsony arány változhatna, ha több segítséget és információt kérnének, illetve kapnának a nők a szülés után. A WHO ajánlása szerint minimum féléves korig kellene csak anyatejet kapnia a gyermeknek. Petíció is íródott, melyben egy csoport azt szeretné elérni, hogy az egészségügyi dolgozók alapképzésébe építsék be a szoptatás támogatását szolgáló alapismereteket. Ideális volna, ha minden anya már a kórházban kaphatna tanácsot, és nem csupán a tápszer receptjével térne haza.

A szoptatást támogató egri anyacsoportba már várandós koruktól járhatnak a nők. – Nem is az a fontos, hol szoptatunk, hanem inkább az, hogy ne adjuk fel. Nem a szerencsén múlik, kinek van elég teje.

A kezdő anyáknak általában nincs sok önbizalmuk, pedig fontos, hogy bátrak legyenek, ne hagyják magukat elbizonytalanítani, hiszen a siker akarat és kitartás kérdése is – mondja dr. Virág Diána, aki kémikusként is tudja, hogy a sok mesterséges adalék betegségek forrásául szolgálhat.

A helyes táplálkozást nem lehet elég korán elkezdeni, de jó esetben a babák az egészséget már az anyatejjel szívják magukba.


A SZOPTATÁS JÓTÉKONY HATÁSAI:
- Kimutathatóan csökken a mellrák kialakulásának a valószínűsége azoknál a nőknél, akik hosszú ideig szoptatják a gyermeküket.
- A szoptatás elősegíti a szülés utáni méhösszehúzódást.
- A baba immunrendszere igazán addig védett, ameddig anyatejjel táplálkozik. Mindemellett a szoptatás során berögzült szájmozgás jó hatással van a fogak kialakulására.
- A szoptatás kihat a csecsemő későbbi testsúlyára, elkerülhető lehet ezáltal a cukorbetegség, de a legújabb kutatások még bizonyos rákfajták megelőzését is valószínűsítik.
- Az anyatejjel táplált gyermekek intelligenciaszintje sokszor magasabb, mint cumisüvegből táplált társaiké. A szakértők szerint ez az érzelmi biztonságnak és az anyatejjel bejuttatott tápanyagoknak (növekedési hormonnak) köszönhető.

Ezek is érdekelhetnek