Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szinte nincs olyan jelentős ifjúsági nyári rendezvény – legyen az tábor vagy éppen fesztivál –, ahonnan a gyerekeink ne valamiféle kórsággal „megpakolva” térnének haza.
Kép: Sziget fesztivál 2014 2014.08.15. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter
A nyár az ételmérgezések szezonja, ráadásul az összezártság is növeli a fertőző betegségek terjedésének esélyét.
Vigyázz magadra! – szinte mindenki így engedi útnak a csemetéjét, de gondolunk-e arra, hogy személyes higiénéjével, a táplálkozással, az ivással kapcsolatban is adjunk tanácsokat?
Nem csupán a kéz- és lábtörést kell elkerülni, de a bacikat és a vírusokat is. Például úgy, hogy az ifjak nem esznek meg mindent, amit csak meglátnak vagy kínálnak.
Érdemes tudniuk, miként lehet a büfést és portékáját megtekintve jól dönteni, mert ahol már a pult sem tiszta, nincs a közelében kézmosó, ott eleve megnő az ételmérgezés esélye. Az sem mindegy, hogy mit esznek: a legjobb a helyben, frissen sült-főzött forró étel. Érdemes elkerülniük a tojásos, darált húsos, töltelékes fogásokat – nem is beszélve a hűtést igénylő hidegkonyhai vagy cukrászdai harapnivalóról –, ha azok már egy ideje a melegben állnak. A fiúklányok se tároljanak élelmiszert tábori körülmények között: elég néhány óra a forróságban, és azokban a káros baktériumok tömegesen felszaporodnak. Semmilyen ételt ne egyenek meg, ha „gyanús”: az elvárttól eltérő a színe, szokatlan az illata, az íze. Az ételt a gondos eladó nejlonkesztyűben porciózza, a vendégkör pedig szalvétával fogja meg. Mielőtt falatozni kezdenének, mossanak kezet vagy fertőtlenítő kendővel töröljék meg.
S azt sem árt a csemete agyába vésni: az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, tehát kánikulában szeszes italt csak bőséges folyadékbevitel mellett kortyolgasson.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu