Nagygenerál a csípőműhelyben

VADÁSZ ÁKOS TULLIÓ 20 éve foglalkozik jógával, oktatja is már jó ideje. A nevéhez fűződik a funkcionális jóga irányzata. Ahogyan ő megfogalmazza: a funkcionális jóga a mai európai ember számára út az erős, hajlékony testhez és kortalan gerinchez.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 08. 10. szerda2016. 08. 10.

Kép: Vadász Ákos jóga oktató és taníványai gyakorlonak a Mammut bevásárlóközpont tetején lévő edzőteremben sport egészság mozgás egyensúly 2016 08 01 Fotó: Kállai Márton

Nagygenerál a csípőműhelyben
Vadász Ákos jóga oktató és taníványai gyakorlonak a Mammut bevásárlóközpont tetején lévő edzőteremben sport egészság mozgás egyensúly 2016 08 01 Fotó: Kállai Márton

Ákos hite szerint sokat tehetünk a test öregedése és romlása ellen. A funkcionális jóga a mindennapi életben gyakori helyzetekre készít föl. Ellensúlyozhatjuk vele a napi hosszas széken ülést, a mozgásszegény életmód miatti izomveszteséget, új energiát adhatunk általa a berozsdásodott, stresszes izmoknak.

Ehhez persze meg kell mozdulni,terhelni kell izmainkat mindennap. Mindig megemlíti 71 éves tanítványát, aki ma is képes megcsinálni az egy lábon guggolást, ami elképesztő erőt és egyensúlyérzéket, koordinációt igényel. A csípőműhelyt is azért találta ki, hogy megtanítsa a jelentkezőket arra, hogyan előzzék meg a fájdalmas állapotok kialakulását, hogyan lassítsák és konzerválják a már megindult kopást.

A terem megtelt negyven pluszos jelentkezőkkel, akiket nyilván már meglévő gondjaik hoztak el erre a programra. Elmélet és gyakorlat ötvöződik a műhelyben, az anatómiai ismereteket és egészségügyi tudnivalókat dr. Fohl Bernadett oxiológus (sürgősségi ellátással foglalkozó), fizioterápiás szakorvostól hallhatták a résztvevők. Érdemes tudni, hogyan működik a testünk, melyik mozgás miként hat vagy árt, mert így elejét vehetjük annak, hogy saját kútfőből olyan tornát, mozgást végezzünk, ami nekünk nem jó. A csípő esetében fontos felismerni, pontosan honnan ered a fájdalom. Mert ha a deréktáji csigolyák eltérése okozza, akkor azokat is rendbe kell tenni, nem lesz elég a csípőt tornáztatni. Aki kopásos betegségben szenved, reggelente alig tud kikecmeregni az ágyból, idő kell, hogy az ízületei bejáratódjanak. Már az ágyban fekve is elvégezhetünk néhány kimozgató gyakorlatot, ezek segítenek, hogy az ízületbe újra bejusson a szükséges folyadék, ami a zavartalan mozgáshoz kell. Hasznos például az alapos nyújtózás, amikor a sarkat lefelé feszítjük, a combokat erősen összenyomjuk, a karjainkat a magasba kinyújtjuk és ezt a nyújtott helyzetet fél percig megtartjuk.

A csípőt karbantartó gyakorlatsort Vadász Ákos úgy állította össze, hogy erősítést és nyújtást is tartalmazzon. Az erősítés a csípőt körbevevő izmokra vonatkozik: ha jól tartanak, akkor mentesítik a csípő szerkezetét a túlzott terhelés alól – ezt speciális guggolásokkal, lábemelésekkel lehet elérni. A nyújtógyakorlatokra azért is szükség van, mert a comb- és csípőtájék egyes izmai hajlamosak a rövidülésre, és a sok ülés erre ráerősít. Minden gyakorlatot csak addig szabad csinálni, amíg nem fáj. A test idősebb korban is gyorsan alkalmazkodik a terheléshez, ám ezt csak az tapasztalhatja meg, aki mozog és tesz magáért.

Ezek is érdekelhetnek