Tévhitek a fájdalomról

HA NEGYVEN FELETT nem fáj valamid, nem is élsz – tartja a mondás. Viccesen megnyugtatónak hangzik, de aki szenved tőle, tudja, milyen nagy teher a mindennapos panaszok elviselése.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 08. 30. kedd2016. 08. 30.

Kép: Female coach helping senior woman exercising in gym. Elder woman working out on pilates ball at health club being assisted by her personal trainer., Image: 212646491, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Female coach helping senior woman exercising in gym. Elder woman working out on pilates ball at health club being assisted by he
Female coach helping senior woman exercising in gym. Elder woman working out on pilates ball at health club being assisted by her personal trainer., Image: 212646491, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Nem kellene hosszasan együtt élni a krónikus fájdalmakkal, hiszen számos terápia létezik ma már, amelyekkel szinten tarthatjuk, lassíthatjuk az öregedéssel járó folyamatokat. Csakhogy tenni is kell az állapotjavulásért.

Számos mítosz és tévképzet társul a fájdalom és a csillapítása köré, ami sokszor nehezíti a hatékony kezelést. Ám nem minden hiedelem butaság – állítja az amerikai prevention.com honlap. A legnépszerűbb elgondolás, hogy az időjárás hat a fájdalomra. Valóban, ha egy hidegfront megérkezésekor rosszabbodnak az ízületi panaszok, az nem képzelgés. A szakértők úgy vélik, hogy a kínokat a légköri nyomás változása okozza. Aztán ez a nyomás az időjárás melegedésével csökken, ami meghozza a fájdalom enyhülését.

Gyakori tévhit, hogy a pihenés jót tesz a hátfájásnak. Valamilyen sérülés után mindenképpen, de a legtöbb szakértő úgy véli, hogy a teljes ágynyugalom az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk. A passzív fekvés során gyorsan romlik a kondíció, így akár fokozódhat is a fájdalom. A lumbágót is gyógytornával lehet a leggyorsabban kikúrálni, akármilyen hihetetlennek tűnik is ez annak, aki éppen ettől szenved.

Szintén elterjedt hamis vélekedés, hogy a fogyás enyhíti a mozgásszervi fájdalmakat. Mindenképpen fontos csökkenteni a testsúlyt, de önmagában még nem szünteti meg a térdvagy a derékfájást. Sőt egyes gyógytornászok szerint éppen a zsírpárna ad támasztékot a gerincnek a gyenge has- és hátizmok helyett. Nos, a fogyással együtt az izomerősítő gyógytorna a megoldás.

Attól is rengetegen tartanak, hogy függővé válnak a fájdalomcsillapító gyógyszerektől. Nagyon fontos, hogy betartsuk az orvos tanácsait, s ne önkényesen szedjük ezeket.

Sokan gondolják, hogy nem kell aggódnunk a kisebb fájdalmak miatt, csak mikor már a mindennapos tevékenységeket nehezítik, akkor jön el az ideje orvoshoz fordulni. Ám ha a fájdalommal már korán orvoshoz, gyógytornászhoz megyünk, nagyobb eséllyel állíthatjuk meg a nem kívánt folyamatokat és kerülhetünk el nem kevés kínkeservet.

Ezek is érdekelhetnek