A legsúlyosabb állapotban élő idős emberek kerülhetnek bajba

Egyenlőbbek előnyben - Újabb változás jöhet a házi segítségnyújtás intézményében: törölnék a szerződésekből, kinek hány órányi segítség „jár” naponta. Így a legsúlyosabb állapotban élő idős emberek juthatnak bajba.

Család-otthondiju-2016. 09. 10. szombat2016. 09. 10.

Kép: Házi gondozó Sipos Zsuzsanna ápoló szolgálat ápolónő segítség idős kor betegség 2013 10 14 Fotó: Kállai Márton

A legsúlyosabb állapotban élő idős emberek kerülhetnek bajba
Házi gondozó Sipos Zsuzsanna ápoló szolgálat ápolónő segítség idős kor betegség 2013 10 14 Fotó: Kállai Márton

Sokaknak okozhat gondot a kötelező gondozási idő eltörlése. A házi segítségnyújtás lényege, hogy az egyedül élő, önmagukról korlátozottan gondoskodni tudó idős emberek mindennapjait megkönnyítse, ugyanakkor a rászoruló továbbra is önállóan élhessen saját otthonában. 

A helyi önkormányzatok által támogatott időseket a gondozók bizonyos időközönként – attól függően, ki mennyire szorul rá a segítségre – látogatják meg, segítenek nekik a bevásárlásban, gyógyszereik beszerzésében, egyéb otthoni tennivalókban.

Mindenki a rászorultságához mérten kap segítséget, vagyis: minél nehezebben boldogul egyedül, annál gyakrabban és hosszabb időre járnak hozzá segíteni. Hogy kinek mennyi idő jut a gondozó napjából, szerződés rögzítette. Most ezt oldaná fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma által benyújtott törvénymódosítás – írja a Magyar Nemzet. Ha pedig nincs rögzítve, kire mennyi idő jut (van, aki napi egy, mások napi három-négy órára is jogosultak), félő, hogy az önkormányzatok több munkát adnak a gondozóknak, akiknek így kevesebb idejük lehet azokra, akiknek korábban több órát segítettek.

Akinek viszont pénze van, nincs oka az aggodalomra: ha megfizeti a szolgáltatás önköltségét, nem vizsgálják majd, jogosult-e az ellátásra. Mint ahogyan azt lapunkban is megírtuk, a házi segítségnyújtás intézménye már korábban is szigorodott.

A rászorulókat pontozzák aszerint, mennyire önellátó. Korábban, akinek 11 pontja volt, számíthatott segítségre, most ahhoz, hogy gondozó könnyítse a mindennapjait, legalább 20 pontot kell elérnie az idős embernek.

Ezek is érdekelhetnek