Végső leszámolás a HIV-vírussal?

Egy 44 éves brit férfi lehet az első, akinek sikerült eltüntetni a szervezetéből a HIV-vírust. Egy brit kutatócsoport ötven betegen próbálta ki az új terápiát, melynek lényege, hogy a vakcina még lappangó állapotban támadja a kórokozót. Hozzásegíti a szervezetet, hogy a saját védekező sejtjei felismerjék a fertőzött sejteket, majd ezekből „kikergeti” a vírust, amit azután a hagyományos gyógyszerek elpusztítanak – magyarázta el a módszer lényegét dr. Szlávik János infektológus a Kossuth Rádióban.

Család-otthonMunkatársunktól2016. 10. 19. szerda2016. 10. 19.
Végső leszámolás a HIV-vírussal?

Sok éve dolgoznak a tudósok olyan hatékony AIDS-ellenes terápia kifejlesztésén, amely lehetővé teszi, hogy ha valaki elkapja a HIV-vírust – jelenleg 37 millió fertőzöttet tartanak számon szerte a világon –, ne kelljen egész életében gyógyszert szednie. Az új eljárással erre minden esély megvan.

Szlávik doktor szerint az elmélet tökéletes, de a kivitelezése nem egyszerű, mivel a betegek kezelését közvetlenül a megfertőződés után kell elkezdeni. Egyelőre nem állítják a tudósok, hogy teljes sikert arattak, mert még többéves kutatómunka szükséges ahhoz, hogy kijelenthessék: a módszer jól működik.

Ezek is érdekelhetnek