Gyöngyök bűvöletében - Nagyon szép tászlikat kaptunk, egy tökéletes darab is érkezett

Velünk élő hagyomány - Lezárult a lapunk augusztus 19-i számában, Díjazzuk a gyöngysorait címmel meghirdetett pályázatunk. Kezdetnek egy moldvai tászli (ingnyakra való gyöngysor) elkészítését ajánlottuk. Huszonnégyen küldték be munkáikat, összesen több mint hatvan darabot. Ezeket két kategóriába soroltuk, s e szerint díjaztuk a legjobbakat.

Család-otthonDulai Sándor2016. 11. 19. szombat2016. 11. 19.

Kép: Gyöngyfüzö pályázat nyertese pályamunkái 2016.11.11 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Gyöngyök bűvöletében - Nagyon szép tászlikat kaptunk, egy tökéletes darab is érkezett
Gyöngyfüzö pályázat nyertese pályamunkái 2016.11.11 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A gyöngysor, a gyöngygallér – ahogyan a világ számos táján – hazánkban is évszázadok óta a női öltözködés kiegészítője. A különböző vidékeken más-más elnevezéssel illetik: nyakbavaló, kaláris, galáris, tászli – és folytathatnánk a sort. Kezdetnek azért ajánlottuk a moldvai tászli elkészítését, mert viszonylag egyszerű, és ezt az ingnyakra való gyöngysort ma már nemcsak a csángók viselik, hanem különböző ruhákhoz – nem csupán népviseletekhez – egyre divatosabb.

Nagyon szép tászlikat kaptunk, de a beküldött munkák között szerkezetében tökéletes megoldás csak egy volt: ennek készítője, a Dömsödön élő Babityné Mészáros Gyöngyi érdemelte ki az első díjat. Másoknál többnyire a kapcsok rögzítése okozott problémát.

A zsűri a további munkákhoz azt tanácsolja a kedves pályázóknak, hogy fűzzék szorosabbra a gyöngysort – ne látszódjék a szál –, és ne damilra vagy gumis damilra, hanem cérnára fűzzék, hogy a nyakék ne nyúljon szét, szépen „kifeküdjön” a nyaklánc. Az összekötéseket húzzák be a gyöngybe, hogy ne látszódjanak, a kapcsokat legalább háromszor átbújtatva rögzítsék.

Kevéssé lazák és a többinél gondosabb-pontosabb, fantáziadúsabb munkák a paksi Weiszné Varga Viktória és a tápióbicskei Blahúz Józsefné gyöngysorai, ők kapják a második és a harmadik díjat. Szép munkát végzett a különdíjas biatorbágyi Grőszerné Szanyi Ildikó is, csak tászlijának kicsit elrontotta a végét.

A beküldött gyöngysoroknak körülbelül a fele az ingnyakra való tászli, a másik fele valami más. Ezeket a gyöngysorokat – melyek nagyon sokfélék – külön csoportba soroltuk, és e szerint díjaztuk. Ebben a kategóriában is a legigényesebb, legszebb, technikailag kiemelkedő munkák készítői kaptak díjat. Az elsőt Gulyásné Szabó Zsuzsanna Bugyiról – sárközi menyasszonyiviselet-kiegészítőjéért (nyakbavető, csafring, szorítkó, azaz gyöngyöv); a másodikat Németh Istvánné Járdánházáról – ukrán mintás nyakláncáért; a harmadikat Tajti Miklósné Jászapátiból – szintén ukrán mintájú gyöngysoráért (kis kriza).

A két kategória első helyezettjének díja olló, gyöngyfűző tű, gyöngyszedő lapát, cérna, különféle kásagyöngyök; a második díj tű, lapát, cérna, gyöngyök; a harmadik díj és a különdíj tű, cérna, gyöngyök.

A díjazottak ajándékait és a résztvevők pályamunkáit emléklap kíséretében postán küldjük el. Aki személyesen, a szerkesztőségben szeretné átvenni, kérjük, jelezze. Kérdéseikre továbbra is szívesen válaszolunk a 06-1/489-8805-ös és a 06-20/911-7509-es telefonszámon, valamint a dulai[email protected] és a [email protected] e-mail címen.

Valamennyi pályázónknak köszönjük a részvételt, és kívánunk jó munkát, sikeres folytatást!

Gárdonyi Bálintné – Dulai Sándor

Ezek is érdekelhetnek