Labdával a koponyák körül - Nagy sebességű becsapódások, agykárosodások

Nyolcvan kilométernél is nagyobb sebességgel csapódhat a futballista koponyájához a labda fejelés közben, ami, valljuk be, felér egy kisebb agyrázkódással. A skóciai Stirlingi Egyetem kutatói megvizsgálták, károsodik-e ettől a sportolók agya, s ha igen, mennyire.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 11. 17. csütörtök2016. 11. 17.

Kép: MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 18, 2016: CSKA Moscow's Pontus Wernbloom (L) and Monaco's Djibril Sidibe jump to head the ball in their 2016/17 Season UEFA Champions League Group E Round 3 football match at the Arena CSKA Stadium. Valery Sharifulin/TASS, Image: 303209003, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS, Fotó: Profimedia

2016-17 UEFA Champions League Group Stage: CSKA Moscow vs AS Monaco
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 18, 2016: CSKA Moscow's Pontus Wernbloom (L) and Monaco's Djibril Sidibe jump to head the ball in their 2016/17 Season UEFA Champions League Group E Round 3 football match at the Arena CSKA Stadium. Valery Sharifulin/TASS, Image: 303209003, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Fotó: Profimedia

Ezért 19 játékosnak sorozatban kellett belefejelnie a szögletrúgást modellező gépből kilőtt labdába. Az agyfunkcióikat a fejelés előtt és közvetlenül utána mérték, majd 24 és 48 órával később szintén. A memóriateszteken elért eredmények a fejelés után mindjárt jelentősen romlottak, s bár a hatás 24 óra elteltével elmúlt ugyan, de az orvosok arra intenek, hogy a fejelés hosszú távon károsítja az agyat.

A már visszavonult profi futballisták közül számosan szenvednek súlyos memóriazavarban vagy demenciában. A feltételezések szerint az agyi problémákat a rengeteg fejelés és a játék közben előforduló ütközések okozhatják.

A kutatás célja, hogy a jövőben átfogóbb vizsgálatokkal lehessen kiszűrni és megelőzni a sportban előforduló agykárosodásokat.

Ezek is érdekelhetnek