Lakásban a pénzünk - Középréteg a vagyontalanok és dúsgazdagok között: Ön melyik csoportba tartozik?

Mást mutatnak a számok, és mást a közérzet – már ha a magyarországi vagyonosok mértékét nézzük. Azok ugyanis, akiknek a vagyona eléri a 7 millió, de nem haladja meg a 70 millió forintot, a globális középréteghez tartoznak.

Család-otthonMunkatársunktól2016. 11. 03. csütörtök2016. 11. 03.
Lakásban a pénzünk - Középréteg a vagyontalanok és dúsgazdagok között: Ön melyik csoportba tartozik?

E besorolás alapján pedig a magyar lakosság csaknem fele, 45 százaléka bizony ennek a társadalmi körnek a tagja. Mindezt a Vagyonelosztás Magyarországon című tanulmány szerzői, Kolosi Tamás és Fábián Zoltán állapítják meg.

A társadalomkutatók szerint a magyar háztartási vagyon magasabb, mint például a cseheké. Lehetséges ez azért, mert a háztartási vagyon részét képezi az ingatlan is. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik értékesebb ingatlannal, nagyobb megtakarítással, kisebb vállalkozói vagyonnal rendelkeznek.

A vagyontalanok csoportjába tartozik a magyarok többsége (a társadalom 50 százaléka). Ők azok, akiknek a vagyona nem éri el a 7 millió forintot, vagyis kis értékű, nem mobilizálható lakásuk és valamennyi készpénzük, bankbetétük van. A legkisebb réteg az úgynevezett vagyonosoké (5 százalék), ők azok, akik vagyona több mint 70 millió forint. A kutatás szerint ez körülbelül 200 ezer háztartást jelent, ezen belül pedig található egy még kisebb csoport, a 3 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkezőké: ezt nagyjából 150-200 háztartás mondhatja el magáról.