Tesztelje a látását! - Itt kipróbálhatja az Amsler-rácsot

SZEMÜNK VILÁGÁT több minden is veszélyezteti, így például a napfényből érkező UV-sugárzás, de a sok tévézés és a számítógép előtti hosszas munkavégzés is károsíthatja. Ezzel is magyarázható, hogy hazánkban csupán az 50 évesnél idősebb népesség körében mintegy 33 ezer vak és 218 ezer látássérült ember él. A szembetegségekre is igaz: gyógyítani nehezebb, mint megelőzni.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 11. 16. szerda2016. 11. 16.
Tesztelje a látását! - Itt kipróbálhatja az Amsler-rácsot

Magyarországon az időskori vakság vezető oka a szemfenéki meszesedés, más néven makuladegeneráció. Ez a szembaj elsősorban az időseket sújtja. Jellemző tünete, hogy a betegnek lassan, de folyamatosan romlik a látása, s mind nehezebbé válik számára az olvasás.

Az érintettek körében családi halmozódást is megfigyeltek, ami genetikai eredetre utalhat, de az életmód – dohányzás, túlzásba vitt napozás, éveken át tartó szabadban végzett munka, vitaminszegény étrend – is hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Az életmódunkat nehéz gyökeresen megváltoztatni, ám ha gondosan megválogatjuk, mi kerüljön a tányérunkra, máris sokat tettünk szemünk egészségéért. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, az A-, C- és E-vitamin, illetve az antioxidáns vegyületek, mint például a lutein sokat segíthetnek abban, hogy kivédjük ezt a súlyos esetben vakságot is okozó betegséget.

A lutein a béta-karotinnal együtt a karotinoidok vegyületcsoportba tartozik, és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően meggátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok kialakulását.

Szervezetünk nem képes előállítani, ezért fontos, hogy sok luteinben gazdag zöldségfélét és gyümölcsöt – például spenótot, brokkolit, káposztaféléket, cukkinit, zöldborsót, kukoricát – fogyasszunk.

A szemvidító gyümölcsök között előkelő helyen szerepel a fekete áfonya: a népi gyógyászat ősidők óta használja a szembajok orvoslására, de az utóbbi évtizedekben számos tudományos kutatás is igazolta jótékony hatását. Bebizonyosodott, hogy a kivonata képes csökkenteni bizonyos retinamegbetegedések kialakulásának kockázatát, segít megőrizni a szem hajszálereinek rugalmasságát, ezáltal fokozza a véráramlást a szem kapilláris ereiben és erősíti a hajszálerek falát.

A kezdődő szembetegségeket sokszor észre sem vesszük, mert nem járnak fájdalommal, csupán némi kellemetlenséget okoznak. Ha gyakran elfárad a szemünk, rosszul látunk szürkületben, olvasás közben elmosódnak a betűk, keressük fel a szemorvost. Megelőzésképpen pedig – a vitamindús táplálkozás mellett – a legfontosabb hatóanyagokat komplexen tartalmazó étrend-kiegészítőkkel is támogassuk szemünk egészségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek