Csak tekergetni kell - Lássuk a quilling technikát!

PERCEK ALATT ELSAJÁTÍTHATÓ TECHNIKA: színes papírcsíkokból – karácsonyi ajándéknak is nagyszerű – tetszetős képeket, tárgyakat készíthetünk. Kriston-Bordi Zsuzsanna tizennégy éve szeretett bele a quilling technikába, ma már művészi igényű alkotások kerülnek ki a keze alól.

Család-otthonBorzák Tibor2016. 12. 13. kedd2016. 12. 13.

Kép: Kecskemét, 2016. december 01. Kriston-Bordi Zsuzsanna. Fotó: Ujvári Sándor

Csak tekergetni kell - Lássuk a quilling technikát!
Kecskemét, 2016. december 01. Kriston-Bordi Zsuzsanna. Fotó: Ujvári Sándor

Csodálatos és egyedi alkotásokat nézegetünk. Papírból készültek. Alkotójuk szerint nincs benne semmi ördöngösség, a technika egyszerű, egy óvodás is percek alatt elsajátítja az alapokat.

Ráadásul nem drága mulatság, fillérekért beszerezhetők a kellékek, a színes papírcsíkokat pedig magunk is előállíthatjuk. Egyszerűbb figurákkal érdemes kezdeni, de aki szeretné kreatív hajlamait kiélni, művészi kompozíciókra is vállalkozhat.

Könnyen mondja ezt, aki mesterfokon műveli a világban egyre szélesebb körben elterjedő quilling technikát.

– Ha rákeresünk az interneten a kifejezésre, több mint tízmillió találat ugrik fel. Indiában van a legnagyobb kultusza, ott esküvői ékszereket is készítenek így. Európában ugyancsak régóta ismert a technika, a középkorban apácák vágták csíkokra a könyvek elhasználódott aranyozott szegélyeit és alkottak belőlük képeket, ereklyetartókat. Magyarországon még csak most kezd elterjedni a quilling – újságolja a kecskeméti Kriston- Bordi Zsuzsanna tankönyvíró- szerkesztő, aki korábban tanítónőként dolgozott.

– Én 2002-ben Kecskeméten egy nemzetközi origamitalálkozón láttam először a papírsodrást, holland fiatalok mutatták meg. Azonnal beleszerettem. Elláttak alapanyaggal és rajzos leírásokkal. Akkoriban Dombóváron laktam, és hazafelé a vonaton neki is láttam az első képem, egy hatszirmú virág megalkotásához.

Lássuk a technikát! Egy kétágú tűben végződő speciális sodrópálcára kell feltekerni a pár milliméteres papírcsíkot, majd pici ragasztóval rögzíteni a végét. Ezeket az elemeket ezerszámra lehet gyártani, valamennyi kép vagy tárgy alapjait képezik. Ahány darabból áll a kompozíció, annyiszor egy perc szükséges az elkészítéséhez. Zsuzsanna tanítónőként rengeteg nebulóval ismertette meg a quilling technikát, még a fiúk is imádták.

Rendszeresen tart előadásokat, bemutatókat pedagógusképzéseken, s főleg ünnepek környékén hívják foglalkozásokra.

Gyereknek, felnőttnek egyaránt kiváló tevékenység, hiszen fejleszti a kézmozgás-koordinációt, és terápiaként alkalmazható a Parkinson-kóros betegeknél is.

– Hihetetlenül sok lehetőség rejlik a papírsodrásban – állítja Kriston-Bordi Zsuzsanna. – Egy néprajzi kiállításon járva eltűnődtem: vajon a gyönyörű hímzésminták meddig maradnak fenn? Hiszen nem gondolnám, hogy a mai lányok nekiállnának hímezni, viszont ők is érdeklődnek a kreatív dolgok iránt. Innen már csak egy „ugrás” volt a matyó, a kalocsai, a sióagárdi, az ecseri, a nyíregyházi motívumkincs quilling változatának megtervezése és megvalósítása.

Az évek során szerzett gyakorlat után már kisebb-nagyobb térbeli kompozíciók is születtek. Mára több mint hatvan művészi jellegű faliképem van. De sok minden mást is mutathatok: ékszereket, díszdobozkákat, üdvözlőkártyákat, képeslapokat, hűtőmágnest. Ha hívnak, szívesen rendezek kiállítást, jártam már Dombóváron, Pécsett, Szombathelyen, Orosházán. Írtam egy könyvet a quilling technikáról, de nehéz kiadót találni hozzá. Sokan követik a legnagyobb közösségi portálon fellelhető csoportomat.

Nemrég pedig egy nemzetközi versenyen második helyezést értem el. Végezetül Zsuzsanna elárulja, hogy nehezen tűri a monotonságot, ezért ritkán készít egyforma darabokat.

Advent idején sorra kapja a megrendeléseket, ilyenkor is egyedi képeslapokat, ablakdíszeket vagy mécsestartókat alkot. Bár a kézműves termékek iránt a világban nagy az érdeklődés, nálunk nem lehetne megélni belőle. De a kecskeméti papírművész számára nem is ez a fontos: sokkal jobban szeret a saját kedvtelésére tekergetni.

Ezek is érdekelhetnek