Foggal-örömmel

A tejfogak a hatodik hónap környékén kezdenek kibújni. Gyökerük a maradó fogak fejlődésekor felszívódik, ezért esnek ki. Ám bizonyára sokan láttak már „fekete mosolyú” kisgyereket, akinek a szájában fogak helyett csak fekete csonkok vannak. Érthető, hogy a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság a három év alatti gyermekek kötelező fogászati szűrésének bevezetését szorgalmazza.

Család-otthon(kág)2016. 12. 06. kedd2016. 12. 06.

Kép: Kisgyerek (Bernát 3 és fél évesen) fogmosás szájápolás fogkrém fogkefe anya anyuka család gondoskodás 2016.11.28 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Foggal-örömmel
Kisgyerek (Bernát 3 és fél évesen) fogmosás szájápolás fogkrém fogkefe anya anyuka család gondoskodás 2016.11.28 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– Tévhit, hogy a tejfogakkal nem kell foglalkozni, mert úgyis kiesnek. Ha szuvas a tejfog, utána a maradó fog is szuvasodhat. Ezt a romlásfolyamatot baktériumok okozzák, amelyek nem távoznak a tejfog elveszítésével.

Sőt a szuvasodás miatt hatéves kor körül a már maradó hátsó fogak sokszor lyukasan törnek elő. A szülők ezt többnyire észre sem veszik – mondja dr. Somfai Dóra fogszakorvos.

Mitől romlik gyorsan a gyerekek foga? Lényegében attól, amitől a felnőtteké is, a helytelen táplálkozástól: a sok szénhidrátos ételtől, a csokoládétól, az üdítőktől. Kevesen tudják, hogy a fogazatnak a százszázalékos gyümölcslevek is ártanak, mert egyszerre savasak és cukrosak.

A Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság a minap bejelentette: mivel itthon a három év alatti gyermekeknek nagyjából a fele szorulna fogászati kezelésre, a szakmai szervezet egyesztendős kortól a rendszeres szűrést legalább félévente szükségesnek tartja.

– Ez a gyakorlat bevált az Európai Unió számos országában. Ám fontos, hogy a szülők is tudják: ugyanúgy ápolni kell a tejfogakat, mint a maradóakat.

Nyilván más összetételű a fogkrém, lehet kesztyűszerű fogdörzsölő eszközt is vásárolni, amit jobban tűrnek a gyerekek. Másfelől a bölcsődék, óvodák is sokat segíthetnek abban, hogy a kicsik minél előbb hozzászokjanak a rendszeres és helyes fogápoláshoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek