Kozmopolita kártevők - Észrevétlenül hazacipelhetjük őket: feltartóztathatatlanok

Ágyi poloskákat találtak a minap a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet szemészeti osztályán, ezért a kártevőirtás idejére lezárták a részleget. Persze poloska ott is lehet, ahol naponta takarítanak. Elszaporodtak az ágyi poloskák.

Család-otthonK. Á.2016. 12. 22. csütörtök2016. 12. 22.
Kozmopolita kártevők - Észrevétlenül hazacipelhetjük őket: feltartóztathatatlanok

Feltartóztathatatlan kártevők: bárhonnan észrevétlenül hazacipelhetjük őket, akár antikvár könyvekkel, régi bútorokkal, szőnyegekkel, külföldi utazásról is. Ha bekerülnek a lakásba, rögtön terjeszkednek: a nőstények egy-két évig élnek, naponta két-három petét is leraknak.

Legyenek résen: ez a lencsényi, szürkésbarna élősködő a sötét, rejtett zugokba húzódik, például a szegőléc, kép, karnis mögé, bútorok illesztései közé, kárpit alá. A párás helyeket, a konyhát, fürdőszobát, kerüli. Állítólag észleli az emberi szuszogást is, métereket képes mászni, hogy az ágyba felkapaszkodva éjjel vérét szívja az alvónak.

Szemben a pókokkal, bolhákkal, szúnyogokkal, amelyek napközben is csíphetnek, az ágyi poloska csakis éjszaka támad. A szúrás nyakon, vállon, felkaron, csuklón, bokatájékon éri az embert, a takaróval nem fedett testrészein. Ha nincs szúnyogszezon, de reggel őrjítő viszketésre ébrednek, gyanakodjanak: ágyi poloska került a közelükbe és már jóllakott a vérrel. Csípésének nyoma nyolc-tíz napig is viszket.

Szakemberek állítják: az ágyi poloska nem csak elhanyagolt lakókörnyezetben tűnhet fel, de ötcsillagos szállodákban, fertőtlenített kórházakban is. Tisztítószerek nem pusztítják el a petéket, szakemberre kell bízni az irtást. Egy járványügyi rendelet szerint ilyen esetben kötelező kezeltetnie lakását, házát a tulajdonosnak. Bár járványt nem terjeszt az ágyi poloska, a csípése kisgyerekeknél csalánkiütést okozhat, s ha kivakarják a sebeket, bakteriálisan felülfertőződhetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek