LED-ben úszó karácsony

Hol vannak már a sorosan kötött égősorok, melyek tönkrementek, ha egy izzó kiégett! A karácsonyi dekorációs világítástechnika elképesztő fejlődésen ment át. A LED-technológiának köszönhetően már fillérekért hozzájuthatunk izzósorokhoz, világító díszekhez, figurákhoz, akár ember nagyságú Télapóhoz is négy rénszarvassal.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 12. 12. hétfő2016. 12. 12.
LED-ben úszó karácsony

Már 500–700 forintos áron kaphatunk ceruzaelemmel működő fényfüzéreket, amelyeket az asztalra, a könyvespolcra, esetleg átlátszó üvegvázába tehetünk. A karácsonyfára hosszabb füzérek valók, választhatunk hideg vagy meleg színű fénysorokat, fehéret és színeset, akár programozottan villogóst. (Ha szerencsénk van, olyat vettünk, amelyik nem játszik folyton folyvást valami untig ismert karácsonyi dallamot.) Találhatunk jégcsapot, csillagokat, hóember formájút, az üzletek 3-4 ezer forintért kínálják a figurális füzéreket. Nagy a divatja a térbe lógatható, lyuggatott papírcsillagoknak, ezekbe is rövidke füzér kerül két elemmel, s máris kész a hangulatos világítás. Vehetünk fényfüggönyöket is, amelyekkel egész ablakokat tudunk dekorálni. Itt már komolyabb befektetéssel kell számolni, a jó minőségűek 20 ezer forinttól indulnak.

A kültéri világításban az eddig jól ismert fénycsövek és izzósorok mellett a legújabb őrület a LED-projektor: a programozástól és ártól függően komoly fényfestést érhetünk el a házon.

Akár színes csillagokat vagy hópelyheket is vetíthetünk – ha néha giccses is a látvány, valljuk be, megkapó. A vetítők 10-15 ezer forinttól indulnak, ennél profibbra nemigen van szükségünk.

Ezek 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos világítás, bírják a hideget és a nedvességet. Még frissebb találmány a lézeres hangulatmester, ami szintén egy vetítő: színes fénypöttyökkel díszíthetjük a falakat, ha erre támad kedvünk. A nemzetközi webes piacokon 15-20 dollárért megrendelhetjük, ám hogy mikorra ér ide, az már más kérdés.

Végül nem győzzük hangsúlyozni: a felsorolt termékekből csakis megbízható helyről vásároljunk, a számlát őrizzük meg, mert később csak így tudjuk érvényesíteni fogyasztói jogainkat.

Ezek is érdekelhetnek