Nagy durranás - Szilveszteri pezsgőkóstolgatás

Tesztsorozatunk mi mással is zárhatná az évet, mint a pezsgők kóstolgatásával. Mivel a csapatban ezúttal a hölgyek voltak többségben, a választás az édes pezsgőkre esett, mégpedig az ezer forint alatti árkategóriában. Annak ellenére, hogy minden értő pezsgőrajongó szárazat iszik, az édesek sokkal népszerűbbek, a hazai piacon 70-80 százalékos a részarányuk. A kínálat zöme az olcsó és közepes árkategóriába sorolható, de akár sok ezer forintért is vehetünk francia pezsgőt.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 12. 31. szombat2016. 12. 31.

Kép: Pezsgöteszt 2016.12.12 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nagy durranás - Szilveszteri pezsgőkóstolgatás
Pezsgöteszt 2016.12.12 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A hazai pezsgőfogyasztás egyre csökken, holott a gyártók mind számosabban vannak és egyre több a speciális pezsgő is. Az alapanyagokat tekintve a chardonnay és a pinot noir mellett újdonságnak számít, hogy készül már pezsgő furmintból, hárslevelűből, sőt még kadarkából és zweigeltből is. A vásárlások zöme decemberre összpontosul, 22 millió palackot vásárolunk ilyenkor, de tíz évvel ezelőtt még 28-29 millió palack fogyott. A jelentős csökkenés miatt a Magyar Turizmus Zrt. két éve a pezsgőt népszerűsítő kampányba kezdett, de nagy eredményekről azóta sem hallottunk (40 milliót szántak erre, amiből nemigen lehet nagy és folyamatos marketinget végezni).

A brut jelölésűt (extra száraz) és a sec (száraz) típusú pezsgőt általában aperitifnek, étkezés előtt kell fogyasztani. A demi sec (félszáraz) pezsgő halakhoz, sovány, könnyed sültekhez illik. A doux (édes) desszertekhez ajánlható.

A fehér pezsgők ideális fogyasztási hőmérséklete 4–7 Celsius-fok, a rozé és vörös pezsgőké 7–10. A szakértők azt mondják, nem kell teletölteni a pezsgőspoharakat, hagyjunk helyet a habzásnak, s nem ajánlatos a pohárban megforgatni az italt, mert így eltávozik belőle a szénsav.

Ennyi felkészülés után egy hipermarketben vásároltunk, majd bontottuk meg a hat palackot, és kezdtünk bele a kóstolásba. Azon nem lepődtünk meg, hogy nagyok a különbségek az ízek között, de hogy az itókázás előrehaladtával egyre keserűbbnek éreztük a pezsgőket, az furcsa volt. Az édes jelölés ellenére egészen karcos ízekkel is találkoztunk, és a hatból négy terméket biztosan nem választanánk. Tíz pontot egyik sem kapott, a legtöbbet, nyolcat a Törley Fortunának, eggyel kevesebbet a Szovjetszkoje Igrisztojének adtunk. A BB következett, majd az utolsó három palack esetén már csak 5 és 4 pontokat osztogattunk.

Ezek is érdekelhetnek