Noha tisztában vagyunk a takarékoskodás fontosságával, ezt éppen az adósságok miatt nem tudjuk megtenni

Lakás, áru, autó - Valamilyen hitelt a magyar lakosság 45 százaléka törleszt, és noha tisztában vagyunk a takarékoskodás fontosságával, ezt éppen az adósságrendezés miatt nem tudjuk megtenni.

Család-otthonM. M.2016. 12. 20. kedd2016. 12. 20.
Noha tisztában vagyunk a takarékoskodás fontosságával, ezt éppen az adósságok miatt nem tudjuk megtenni

 A Jófogás és a GKI közös kutatása 10 000 ember megkérdezésével vizsgálta a hazai társadalom aktuális pénzügyi helyzetét.

A Z generáció (a 2000 után születettek) mindössze negyede rendelkezik megtakarítással, jellemzően készpénzzel. Az Y korcsoport (17–26 évesek) 45 százaléka viszont már előtakarékoskodik, lakáskassza és lakástakarék formájában, a készpénz-megtakarítás pedig további 35 százalékuknál jelentkezik.

A legnagyobb hiteltörlesztés az X generációt (1960 és 1979 közt születettek) jellemzi, több mint 60 százalék küzd havonta ilyen irányú kiadással. Az Y és a Babyboom nemzedék esetében ez az arány 40 százalékra csökken.

Mindhárom generációnál a lakáscélú hitelezés a legelterjedtebb, de az Y generáció 20 százaléka törleszt diákhiteleket. A lakáscélú kölcsönök után áruhitelekért folyamodunk a legtöbben, és csak ezután következik a gépjárműlízing.
 

Ezek is érdekelhetnek