Tejes egészében - Tesztünk, kettős tanulsággal

Házi feladatnak adták fel különböző tárgyak térfogatának megmérését. Ezért a lányommal keresgélni kezdtünk, mi is található a lakásban, amin könnyen elvégezhetjük a szükséges méréseket. Találtunk is egy doboz tejet, amely ígéretesen, sőt kihívóan mutogatta szélét-hosszát-magasságát.

Család-otthonKirály Farkas2016. 12. 05. hétfő2016. 12. 05.

Kép: Tej teszt mérés

Tejes egészében - Tesztünk, kettős tanulsággal
Tej teszt mérés


Letámadtuk egy vonalzóval, s jól megmértük, majd még kétszer – ám sehogy sem akart kijönni a szükséges 1 köbdeciméter (liter) térfogat, valahogy mindig kevesebb lett a három méretének szorzata.

Nem akartam elhinni, hogy a literes dobozban kevesebb a tej, mint amennyit ráírtak, ezért a kollégámmal megbeszéltük: megmérünk néhány, a boltjainkban kapható tejet. Először is bevásároltunk öt dobozos tejet: Alföldi Tej – Magyar Tej (továbbiakban Alföldi); Auchan UHT (Auchan); Pilos tej; Tami Tej Lapte Mljeko (Tami); Sole Mizo Hazai tej.

Utána tömeget mértünk. A Hazai, az Alföldi és az Auchan tejek egyforma Tetra Brik csomagolásban kerülnek a polcokra. Az első kupak nélküli dobozban 1060 grammot nyom, míg az utóbbi kettő csavarkupakkal 1063, illetve 1064 grammot. A Pilos tej „sátortetős” Tetra Pak Germina csomagolásban 1073 gramm, a Tami tej Elopak Roll Fed dobozban 1065 gramm. Harmadik lépés a csomagolások térfogatának mérése volt.

A Tetra Brik doboz 1028, a Pilos 1034 (bár a formája miatt a mérés nem volt teljesen pontos), a Tami 1009 köbmilliméter – tehát mindháromba beférhet egy liter tej.

Jöhetett hát a beltartalom mérése.

Először egy vegyesbolti, deciliteres beosztású egyliteres mérőkannával próbálkoztunk. Három mérés után abbahagytuk: a kannában rendre bőven a legfelső strigula fölé emelkedett a beletöltött tej szintje (már ezért is megérte a tesztet elvégezni). Ezúton tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy ha az 599880031516 vonalkódú, kínai eszközzel dolgoznak, s rendre félresikerülnek a recept után készített ételeik, annak valószínűleg a mérő rossz beosztása az oka. Ezért ezután egy hitelesített 250 köbcentis mérőhengerrel, 20 Celsius-fokos hőmérsékleten mértünk. A Pilosnál 999 köbmilliliter, az Alföldi és a Tami esetében 997, az Auchan tejnél 995, a Hazai tejnél 992 köbmilliliter lett a mérés eredménye – továbbá mindegyik dobozból 5-5 perc után további 10-10 köbmilliliter gyűlt össze, tehát mindegyikben megvolt az ígért 1 liter tej.

Tesztünk kettős tanulsága: 1. boltjainkban a dobozokban annyi tej van, amennyinek lennie kell; 2. ne vásároljunk gagyi mérőeszközöket.

Ezek is érdekelhetnek