Zimankóban jobban sajog - A betegek és az orvosok tapasztalatai megegyeznek

A TÉLI IDŐJÁRÁS alaposan megviseli az ízületi bántalmakban szenvedőket. „A csontjukban érzik a közeledő hideget” – mondják sokan ilyenkor, pontosabb előrejelzést adva, mint a meteorológiai szolgálat. A kellemetlen tünetek azonban szerencsére sokféleképpen csökkenthetők.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 12. 13. kedd2016. 12. 13.
Zimankóban jobban sajog - A betegek és az orvosok tapasztalatai megegyeznek

A betegek és az orvosok tapasztalatai megegyeznek abban, hogy amikor változik az időjárás – különösen, ha melegből hidegbe fordul –, felerősíti a krónikus mozgásszervi betegségekben szenvedők fájdalmait. A leggyakrabban a hátukra, derekukra, az ujjaikra, a nyakuk környékére panaszkodnak az idősebbek, akik közül szinte minden harmadikat érint az arthrosis, vagyis az ízületi porckopás. A betegség kialakulásában az életkor mellett meghatározó a porc anyagcseréjének megbomlása, amikor a porcsejtek már nem vagy csak kevéssé tudják a csontszövet sejtközötti állományához szükséges anyagokat előállítani.

Emiatt a porc veszít a víztartalmából, csökken a rugalmassága, sérülékenyebb lesz, a felszíne berepedezik, s a letörő porcdarabkák fájdalmas gyulladást idézhetnek elő. A porcot tápláló ízületi folyadék a mozgás hatására termelődik, ezért fontos, hogy télen is végezzünk az életkorunknak és az egészségi állapotunknak megfelelő, nem túl megerőltető testmozgást: például menjünk el sétálni, úszni, vagy tornázzunk otthon a lakás melegében. A szakképzett gyógytornász által összeállított gyakorlatsorok és a gyógymasszázs is segítenek helyreállítani az ízületek mozgékonyságát, ellazítják a görcsös izmokat, javítják a vér- és nyirokkeringést.

A fájdalmakat bizonyos ételekkel, vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel – például kondroitin- és glükózamintartalmú porcépítő készítményekkel – is enyhíthetjük. A glükózamin és a kondroitin a porcok alkotóelemei, az utóbbi egyik természetes forrása a cápaporc. Nem csak gyulladáscsökkentő hatású, de az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát is helyreállítja, így csökken vagy megszűnik a porc további kopása. A glükózamin pedig a porcszövet vízzel telítettségéhez járul hozzá.

A tengeri halak bővelkednek ómega 3 zsírsavakban, melyek szintén gyulladáscsökkentő hatásúak. A porcok egészségét óvja a C-vitamin is, amit főleg gyümölcsökkel és zöldségekkel (télidőben almával, citrusfélékkel) vehetünk magunkhoz, valamint a K-vitamin, amely a káposztában, a spenótban és számos más zöldségben is megtalálható. Hasonlóképpen fontos a D-vitamin – ez utóbbi kettő ugyanis együtt hatásos igazán.

Az ízületi fájdalmakkal bajlódóknak sem válik ellenségévé a zord évszak, ha megfelelő étrenddel, mozgással, a súlyuk karbantartásával, testük-lelkük melegen tartásával odafigyelnek szerveik egészséges működésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek