A nők leggyakrabban mellmagasságban kérnek korrekciót, a férfiak viszont a fejük körül

Testszobrászat uraknak - A szépészeti műtétek páciensei között egyre több a férfi, akik a szakemberek tapasztalatai szerint a nőkhöz hasonlóan elsősorban saját tükörképüket akarják szebbnek látni. Esetükben a leggyakoribb testtudatzavart okozó terület a fejtetőnél található, az alsóbb testtájak csak ezután következnek.

Család-otthonSztankay Ádám2017. 01. 25. szerda2017. 01. 25.

Kép: Actor MICKEY ROURKE @ the unveiling of the new image of Dom Perignon Rose Vintage 1996 Champagne by Karl Lagerfeld., Image: 18393183, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual, Fotó: Profimedia

DOM PERIGNON VINTAGE 2006
Actor MICKEY ROURKE @ the unveiling of the new image of Dom Perignon Rose Vintage 1996 Champagne by Karl Lagerfeld., Image: 18393183, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual
Fotó: Profimedia

A plasztikai műtétek lélektani hátterét illetően a férfiak semmiben sem különböznek a nőktől. Szakértők szerint elsősorban ők is önmaguknak akarnak jobban tetszeni. A környezetük – munkatársak, barátok – visszajelzése csupán másodrendű.
A nők – így a párjuk – véleménye pedig csupán a harmadik az ösztönző tényezők sorában. A műtétre készülő hölgyek sem az urak kedvéért vállalják a beavatkozásokat. Vagyis: mindkét nem esetében a saját ego elégedetlensége okozza – szaknyelven szólva – a testtudatzavart.

Ám amíg a nők a leggyakrabban mellmagasságban kérnek korrekciót, addig a férfiak inkább a fejük körül érzékelnek orvosolni való hiányosságot.

Magyarországon féltucatnyi plasztikai klinika szakosodott hajbeültetésre, mely beavatkozás egyre kifinomultabb és már egyáltalán nem hagy látható nyomokat. Dr. Falus György plasztikai sebész azt mondja: az urak persze attól sem ódzkodnak, hogy méretes orr vagy legyezőszerű fülek miatt kérjenek orvosi segítséget. Mint ahogyan a mellplasztikának is vannak férfiakra kidolgozott eljárásai az erősebb nem számára kifejlesztett implantátumokkal. Ilyen műtétekre általában akkor kerül sor, ha alkati adottságok miatt pusztán konditermi edzéssel nem formálható a kívánt alakúra az elszánt úriember mellizomzata.

Az eljárás első páciensei amúgy hollywoodi sztárok voltak, akik viszont nem feltétlenül rossz adottságaik, hanem a forgatások közötti szűkös idejük miatt döntöttek a szikével történő testformálás mellett. Igaz, Sylvester Stallone, Mickey Rourke vagy már Burt Reynolds esetében is inkább az arcukon végzett változtatások a legszembeötlőbbek.

Dr. Falus György ugyanakkor azt is említette: manapság a sokasodó fitneszlehetőségeknek köszönhetően a férfiak esetében is csökkent például a hasi zsírleszívásos esetek száma. Az eljárást a test egy-egy célzott részterületén alkalmazzák, olyan precíziós technikával, ami lényegében „testszobrászatnak” nevezhető.

Az viszont ijesztő, hogy éppen a férfiak egyik legkényesebb szervének esetében találni példákat a kontárkodásra: előfordul, hogy egyesek vazelin házilagos befecskendezésével próbálják növelni a férfiasságukat.

A „barkácsplasztika” idei-óráig hozhat eredményt, de később szükségszerűen bőrelhaláshoz vezet, ami a pénisz egyéb szöveteit is helyreállíthatatlanul károsítja. Ezzel szemben a plasztikai sebészeten a saját zsír feltöltésével az érintett szerv kerülete veszélymentesen növelhető. Egymásfél centiméterrel még a hosszúságon is van esély változtatni, bár ez kevésbé ajánlott. Ami biztos: ha orvos végzi a műtétet, a működőképesség nem kerül veszélybe.

Egyébként a férfiak esetében sem társadalmi státusz kérdése, hogy kik fordulnak plasztikai sebészhez. Legkényesebb férfiúi szerve kapcsán is kért már változtatást vezető beosztású diplomás, mint ahogyan kétkezi munkából élő kisvállalkozó is. Ami viszont elengedhetetlen: az erős anyagi háttér. Az Egészségügyi Világszervezet minden testi, lelki és szellemi jólétet veszélyeztető állapot korrigálását orvosi feladatnak tartja, ám a plasztikai beavatkozások többségét a magyar egészségügyi finanszírozásban támogatásra alkalmatlan kozmetikai tevékenységnek tekintik.

Egyes esetekben még akkor is, ha a testtudatzavart kiváltó állapot súlyosabb betegséghez is vezethet. Ezért nem csak a plasztikai sebészek, hanem a potenciális férfi és női páciensek is úgy vélik: a helytelen felfogást korrigálni kellene.

Ezek is érdekelhetnek