Az éjszaka, amely legjobb barátaink számára rémálom

Bár már jócskán elmúlt a „rettenetes” szilveszter, de a szánhúzó kutyások honlapján – igen, ilyen is van! – most leltem meg azt az alapos jótanácsfűzért, hogy tudniillik mit is kezdjünk a szilveszteri durrogtatások alkalmával a kutyánkkal.

Család-otthonSzücs Gábor2017. 01. 19. csütörtök2017. 01. 19.
Az éjszaka, amely legjobb barátaink számára rémálom

Bár erről minden évben igyekszem szólni, s felhívni a figyelmet, hogy ez az éjszaka ugyan némely egyedeknek szórakozás, ám a kutyáknak (macskáknak, egyéb kisállatoknak, a madaraknak biztos) rémálom.

Azt sem értem, hogy ilyenkor mindenki miért a szilveszteri petárdákkal foglalkozik, merthogy az tilos, azt nehogy valaki begyújtsa, miközben a tűzijátékok, a rakéták pontosan ugyanúgy robbannak, ráadásul ezek még ijesztő fényeket is produkálnak.

Mindez az állatok számára elviselhetetlen. A kutyák az ilyen zajokhoz nincsenek hozzászokva, talán először szembesülnek a szokatlan sivító, egyszerre minden irányból érkező hanggal, melyet légnyomásváltozás is kísér. A kutya által megszokott zajoktól ez teljesen eltérő, könnyen életveszélyben érezheti magát, és emiatt pánikba esve megzavarodhat, s világgá fut.

Mit tehetünk tehát jövőre, hogy kutyánk viszonylag zökkenőmentesen átvészelje a szilveszteréji riadalmat? (A tennivalók egyébként a kettes számú őrületre, az augusztus 20-i tűzijátékra is vonatkoznak.)

Lakásban tartott kutya esetében az esti sétát lehetőleg 18 óra elöttre időzítsük. Kizárólag pórázon vezessük kutyánkat a séta ideje alatt, ugyanis némelyek hajlamosak már délután bemutatni, mit is tud az ő durrantyújuk. Bármikor előfordulhat, hogy kutyánk közelében egy váratlanul robbanó petárda megriasztja őt, és ha nem vagyunk elég előrelátóak, könnyen elveszíthetjük barátunkat. (Azt ugye mondanom sem kell, hogy nyakörv, amelyen a gazda címe, telefonszáma is szerepel, valamint chip ugyebár már minden kutyán és kutyában van!)

Ha csak lehetséges, szilveszter éjjelén ne hagyjuk magára, az udvaron élő kutyát is engedjük be a lakásba, de legalábbis az előszobába vagy egy zárt helyiségbe (garázsba vagy melléképületbe). Fontos, hogy a kiválasztott helyiség felülről is zárt legyen, mert a megrémült állat félelmében képes akár kétméteres kerítésen is átmászni vagy átugrani.

De a legjobb, ha vele vagyunk, megnyugtatóan hat a kutyára, ha érzi a gazda közelségét. Ha már a korábbi években is problémás volt a szilveszteréjszaka átvészelése, érdemes konzultálni az állatorvosunkkal, aki szükség esetén nyugtatóval is elláthatja kedvencünket.

Fontos: ne szidjuk meg a kutyát a félelme miatt, erről ő nem tehet.

Amikor a kutya pánikolni kezd, a legjobb gyógyszer a simogatás, a hozzábújás. De komolyan kérdem: nem lehetne népszavazást kezdeményezni a tűzijátékok betiltásáról?

Ezek is érdekelhetnek