Csúcsellátás asztmásoknak

Súlyos asztmás betegeket az ország egész területéről fogad a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján nemrég megnyílt Súlyos Asztma Ambulancia – adja hírül az egyetem hírportálja.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 01. 12. csütörtök2017. 01. 12.
Csúcsellátás asztmásoknak

A súlyos asztmás betegek speciális kivizsgálást és ellátást igényelnek. Esetükben sokszor a diagnosztika is nehézséget jelenthet, speciális laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokra lehet szükségük – hangsúlyozza dr. Tamás Lilla egyetemi docens, az ambulancia vezetője. Magyarországon mintegy 300 ezer asztmás beteget tartanak nyilván, s becslések szerint az 5-10 százalékuk lehet súlyos asztmás.

Többségük a fiatal felnőttek közül kerül ki. Számukra nem mindig nyújt megoldást a belégzőkészítményeken alapuló terápia, olykor speciális kezelésekre is szükségük van, de sokszor ennek ellenére sem élhetnek tünetmentesen. Az utóbbi években sokat fejlődött a súlyos asztma terápiája, már hozzáférhetők – vagy a közeljövőben válnak elérhetővé – olyan személyre szabott biológiai terápiás lehetőségek, melyekkel megőrizhető a betegek életminősége és munkaképessége.

A Pulmonológiai Klinika ambulanciájára jelenleg elsősorban a budapesti tüdőgondozók küldik a pácienseket, de a progresszív ellátás keretei között az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek ellátásra a súlyos asztmával élő betegek.

Akiknek többször is vannak szisztémás szteroidot igénylő rohamaik, illetve a belégzőszer használata mellett is fulladással, éjszakai köhögéssel, sípolással, terheléses nehézlégzéssel, mellkasi nyomásérzéssel küszködnek, mindenképpen érdemes felkeresniük a speciális centrumot.

Ezek is érdekelhetnek