Gyanús, ha sírós

Bármilyen meglepő, az ételallergia már csecsemőkorban megjelenhet, olykor az anyatejjel táplált babáknál is. A tejfehérje túlérzékenységi reakciót válthat ki – de ez nem csupán a hozzátáplálás idején, a tehéntej fogyasztása után jelentkezhet, hanem a tápszeres időszakban, sőt a kizárólagos szoptatás közben is.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 01. 24. kedd2017. 01. 24.

Kép: Gyerek sír sir gyermek baba 2011 fotó: Németh András Péter

Gyanús, ha sírós
Gyerek sír sir gyermek baba 2011 fotó: Németh András Péter

Az anya által elfogyasztott és már lebontott táplálék fehérjerészecskéi (tehéntej, tojás, szója, olajos magvak, gabona) bejuthatnak az anyatejbe.

Ez természetes folyamat, és a normális immunválasz kialakulását eredményezi, de allergiás reakcióhoz is vezethet – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A megfigyelések szerint az allergiás anyák szoptatott csecsemőinél és a tejalapú tápszerrel táplált babáknál gyakrabban alakul ki tehéntej-allergiára utaló tünet, mint a nem allergiás anyák esetében.

Az ekcémás bőrkiütés lehet az allergia első jele, de a hasfájás, hasmenéses széklet, a vigasztalhatatlan, több órán át tartó sírás is gyanút kelthet, hogy a kisbaba panaszait allergiás érzékenység okozza. A véres széklet a vastagbél allergiás gyulladását jelezheti, ami orvosi kezelést igényel.

Allergiás reakció esetén az egyik valós megoldás, ha orvosi javaslatra a szoptató anya diétát kezd, illetve tápszerváltásra is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetnek