Zöldbe borul otthonunk

MINDEN ÉVBEN a trendalkotók új irányt szabnak a lakberendezésben is. Persze a többségünk nem cseréli le évről évre se a bútorait, se a szőnyegeit, de érdekes látni, mivel próbálnak hatni ránk a tervezők.

Család-otthonLengyel Gabriella2017. 01. 19. csütörtök2017. 01. 19.
Zöldbe borul otthonunk

A Pantone cég az idén is meghatározta az év színét. A szakemberek választása egy meleg, barátságos zöld árnyalatra esett, melynek üzenete a frissesség és a revitalizáció – ami vonatkozhat társadalmi és politikai környezetünkre is, sugallják a szakemberek. Persze nem kell rögtön az egész lakást dzsungelzöldre mázolni, a kívánt hangulatot és színvilágot a növényeinkkel is megteremthetjük, esetleg egyetlen falon jelenik meg a zöld szín.

A tervezők üzenete az is, hogy a felgyorsult világban az otthonunk legyen a relaxáció helye: a ma készülő, modern, s anyagiakban nem szűkölködő ház terve már tartalmazza a relaxszobát is. A dánok telente igyekeznek minél kényelmesebbre, hangulatosabbra varázsolni otthonaikat, hogy könnyebben átvészeljék a sötét időszakot.

Ez a fajta életstílus megtetszett a tervezőknek, s mindenkit arra biztatnak, hogy tegyen hasonlóképpen: telente bélelje ki otthonát gyönyörű takarókkal, műszörmékkel, párnákkal, ágyneműkkel, gyertyákkal.

Az idei év motívuma a pillangó, ami a kegyelmet és az optimizmust szimbolizálja, olvashatjuk az ajánlásokban. A gyerekszobán kívül is lesz helye a lakásban, például tapéták, textilek formájában. Emellett a lakástextilek kínálatában megjelennek a vegyes foltvarrásra emlékeztető színes minták. A fenntarthatóság és a gazdaságosság jegyében sok területen helyettesítő anyagot ajánlanak.

Műszőrmét, műbőrt, a konyhába márvány helyett kvarc munkalapot, az építészeti elemekhez fémet, betont, műanyagot. A természetes anyagok közül visszatér a parafa, elsősorban padló- és falburkolatok formájában. Bő egy évtizede volt már egy nagy felfutása, hiszen kiváló hangszigetelő, jól tűri az igénybevételt, de a meleg árnyalatait a minimál korszak száműzte az üzletekből.

Mivel egyre több időt töltünk a televíziónézéssel, ezért nagy hangsúlyt kapnak a kényelmes, minden igényt kielégítő kanapék, fotelek. Újra divat a munkaigényes és a luxus benyomását keltő, a kanapékon és szófákon, illetve az ágyvégeken megjelenő, gombokkal behúzott bársonykárpit. Az ágyvég külön műfajjá lett az elmúlt évtizedekben, mert elegáns megoldás, a hotelek kényelmét idézi. A fekete kimegy a divatból, a helyét a sötétkék veszi át. A bútoroknál valójában egyik szín sem hálás, mert minden porszem meglátszik rajtuk.

Reneszánszát éli a barkácsolás, átfestés, felújítás, újrahasznosítás. A trendi lakásból nem hiányozhat néhány saját kezűleg készített dísztárgy sem, ám a vicces feliratos képeknek leáldozott. Aki szeretne igazán mai, a 2017-es trendre hangolt otthont, a falra fekete-fehér fotókat, bekeretezett térképet tegyen – hogy aztán jövő januárban majd másikra cserélhesse.

Ezek is érdekelhetnek