Kiből lesz a csodabogár? Magányos hősök, mint Clint Eastwood a híres westernben - A csendes emberekben rejlő erő

MINDEN harmadik ember introvertált, de ez nem jelenti azt, hogy ők zárkózott csodabogarak vagy született lúzerek lennének. Csendes erejükkel hegyeket mozgathatnak meg.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 02. 12. vasárnap2017. 02. 12.
Kiből lesz a csodabogár? Magányos hősök, mint Clint Eastwood a híres westernben - A csendes emberekben rejlő erő

Nem kell lélekbúvárnak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: a kötelező mosoly hazája, az USA a leginkább extrovertált hely, míg a finnek a legzárkózottabbak. Ezért kavart nagy port Susan Cain amerikai írónő, aki könyvet írt a csendes emberekben rejlő erőről. A szerző 9 éves volt, amikor először járt nyári táborban, ahová kofferre való könyvvel érkezett: azt tervezte, együtt olvasgatnak majd a lányokkal.

A többiek viszont zajosan jókedvűek voltak, méregették őt, így kénytelen volt az ágy alá száműzni a könyveit. A világ később is azzal bombázta, hogy ne zárkózzon be annyira, legyen nyitott és barátságos. Ő pedig szót fogadott, és bár minden vágya volt, hogy író legyen, mégis az ügyvédi pályát választotta. Este zsúfolt bárokban mulatott, s igyekezett magabiztosnak mutatkozni. Közben azt érezte: a befelé fordulók pont úgy tökéletesek, ahogy vannak. Csak ne a fesztiválon fellépő rocksztárok, a valóságshow-szereplők vagy a hordószónok politikusok közt keressük őket.

Az extrovertált és introvertált, azaz a kifelé, illetve befelé élők elméletét a lélektani típusokról író pszichiáter, Carl Gustav Jung dolgozta ki száz éve. A hírességek közt számos introvertált akad, így például az indiai függetlenségi küzdelem vezéralakja, Mahátma Gandhi, aki csendes erejével érvényesült. A színes bőrűek egyenjogúságáért síkra szálló Rosa Parks úgy jellemezte magát: félénk, visszahúzódó, de egy oroszlán bátorsága lakozik benne. A „lassú víz partot mos” csoportot gyarapította a szegényeket gyámolító Szent Teréz anya is. Ez teszi férfiasan titokzatossá Clint Eastwoodot a westernfilmekben, és Bear Grylls, a nagy tévés túlélő azért nem szorong a vadonban, mert befelé forduló. A magány kedvez a tudományos elmélyülésnek: Albert Einstein igen jól érezte magát a saját fejében. A dúsgazdag üzletember, Bill Gates példája pedig azt mutatja, hogy csúcsra törhetnek a „maguknak valók” is.

Manapság a kifelé fordulók, a társaságba belesimulók könnyebben érvényesülnek, míg az elmélyültség nem divatos. Egymás szavába vágnak a diákok a csoportmunkában, a kollégák nyüzsögnek a nyílt terű irodában, este pörög a buli ezerrel – ezeket az ingereket túl soknak érzik az introvertáltak.

Inkább vágynak egy csendes irodára, utána jógaórára. Az ilyen fiatal nehezebben talál párt, néha meg is mosolyogják. „Nem kell többé bulikban ugrálnod és vadidegen nőket leszólítani, nem kell kivetkőznöd magadból” – így ajánlja módszerét egy blogger, aki szégyellős introvertált fiúknak ad ismerkedési tanácsokat. Állítja, az internetes társkeresőn könnyebben boldogulnak a zárkózottak, megcsillogtathatják erényeiket.

Hiába nyaggatják őket, hogy bújjanak ki végre a csigaházból, nem teszik. Ők akkor töltődnek fel, ha egyedül vannak. A hozzáértők szerint azonban rájuk is szükség van, s remekül működhet egy csapat, ha kifelé és befelé fordulók is helyet kapnak benne. Nem az introvertáltak lesznek a cég mókamesterei, de megeshet, hogy az ő fejükből pattan ki a megmentő ötlet…