Kis magban nagy erő

Az idén korábban érkezett az influenza, és szinte robbanásszerűen terjed a járvány. Január utolsó hetében százezernél is többen fordultak orvoshoz e betegség tüneteivel, amivel megdőlt az utóbbi tíz év negatív rekordja – tájékoztatott az Országos Epidemiológiai Központ. A hideg, nyirkos idő kedvez a vírusoknak. Testünk a tél vége felé már csak takaréklángon működik, vitaminraktáraink kimerülnek, immunrendszerünk – a szervezet természetes védekező mechanizmusa – meggyengül, így nem csoda, hogy a kórokozók egykettőre győzedelmeskednek fölöttünk.

Család-otthonSzabad Föld2017. 02. 14. kedd2017. 02. 14.
Kis magban nagy erő

Már ha hagyjuk! Kis előrelátással sokat tehetünk azért, hogy ne kerüljünk a fertőzöttek közé.

Az elsődleges feladat természetesen az immunrendszer erősítése. E cél érdekében kezdjük mindjárt nagybevásárlással a zöldségesnél: tegyünk minél több gyümölcsöt, citrusfélét, savanyú káposztát a család asztalára. A megelőzésben ugyanis a kulcsszó a C-vitamin. Ebből a napi minimális szükséglet 60 mg, de a téli időszakban ajánlatos nagyobb mennyiséget, napi 1000 mg-ot fogyasztani belőle. Kutatások támasztják alá, hogy a természetes vitaminforrások hasznosulása, felszívódása jobb, így amennyiben a változatos táplálkozás mellett vitaminkészítményekkel is erősítjük az immunrendszert, olyat válasszunk, amiben csipkebogyó és resveratrol is található.

A csipkebogyót a népgyógyászat évszázadok óta ismeri és használja. Legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, amely részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszöveteket, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

De mi a resveratrol? A növényekben előforduló vegyület, ami a gyümölcsök héjában, termésében – elsősorban a vörös szőlőben, a vörösborban, a szőlőmagban – található meg. A resveratrolt a növényfélék védekezésképpen termelik az őket érő környezeti hatásokra, sérülésekre. Rendkívül hatékony a növények immunrendszerének stimulálásában, de az emberi szervezetre is hasonlóan jótékony hatású. Nobel-díjas tudósunk, dr. Szent-Györgyi Albert írta le először 1936-ban, hogy valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. E két természetes csodaszer, a csipkebogyó és a resveratrol mára számos étrendkiegészítő alapanyaga lett. (Az utóbbit érdemesebb tablettaként bevinni a szervezetbe, mint alkohol formájában.)

Felturbózott immunrendszerrel nagyobb eséllyel védekezhetünk az influenza ellen. S ha minden igyekezetünk ellenére úgy érezzük, hogy bujkál bennünk a betegség, még akkor sem késő elkezdeni C-vitamint szedni – mielőtt végképp ágynak döntene a vírus.

Ezek is érdekelhetnek