Kórházi etikett - Mire figyeljen a szülő, ha a gyerekét kórházban ápolják?

Ha rosszul érzi magát a gyerek, a szülők szeretnének mellette lenni. Fontos azonban, hogy a betegek – akik egyre inkább ismerik a jogaikat – a kötelességeikkel is tisztában legyenek.

Család-otthonP. E.2017. 03. 09. csütörtök2017. 03. 09.
Kórházi etikett  - Mire figyeljen a szülő, ha a gyerekét kórházban ápolják?

Az egri Markhot Ferenc Kórház gyermekosztályán felhívták rá a figyelmet: a páciensek és családtagjaik nem hátráltathatják a gyógyítók munkáját, nem hányhatnak fittyet a házirendre. Fontos, hogy a szülő együttműködjön a gyógyító szakemberrel.

Újabban az internet jóvoltából megjelentek a „túlzottan tájékozott” szülők, akik nemet mondanának akár a védőoltásokra is – tudtuk meg dr. Vargyay Éva főorvos asszonytól. A kiskorúak esetében azonban nem utasíthatnak vissza olyan ellátást, amelynek elmaradása a gyermeknél súlyos, maradandó egészségkárosodást okozhat.

Mit kell még tudni a kórházi „etikettről”?

– A szülőnek, törvényes képviselőnek joga van a gyermek mellett tartózkodnia a kórházi kezelés alatt. Az egri kórházban is bent maradhatnak az anyák a 12–14 évesnél fiatalabb gyermekeikkel, a szülők teljes ellátást és ágyat kapnak.

Az intézmények házirendje többnyire megszabja, hogy csak az egyik szülő lehet a gyermek mellett. Nem szerencsés, ha tucatnyi családtag tolong a betegágy körül naphosszat. Megesett, hogy a biztonsági őrök segítségét kellett kérni, mert hangoskodásukkal zavarták a gyógyulók nyugalmát. Olykor a higiénia is sérül, ha például eldobálják a szemetet. Az sem ajánlott, hogy a bent időző szülő a gyerekkel együtt menjen ki dohányozni.

A szülőnek joga van ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon a gyermeke egészségi állapotáról, de információt kizárólag az orvos adhat. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek