Napsütésre várva

A hosszú tél után felnőtt honfitársaink kilenctizede D-vitaminhiányos, ráadásul minden ötödik súlyos hiányban szenved – derül ki a Magyar Osteoporosis Társaság felméréséből.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 03. 22. szerda2017. 03. 22.

Kép: Napozás tél meleg napsütés 2017 03 04 Fotó: Kállai Márton

Napsütésre várva
Napozás tél meleg napsütés 2017 03 04 Fotó: Kállai Márton

A normális vitaminszinttel büszkélkedhetők jobbára a csontritkulással kezelt betegek, akik az állapotuk miatt kénytelenek folyamatosan figyelni a D-vitamin-szintjükre. Gyakori megfázás, fáradékonyság, a végtagokban, csontokban érzett fájdalom, hízékonyság, emésztőrendszeri panaszok, hangulatingadozás – többek között ezek a tünetek is jelzik, hogy szervezetünk D-vitamin után áhítozik, és sürgősen pótolnunk kell a hiányt. Felnőttek esetében 1500–2000, kisgyerekeknél – nagyságtól függően – 600–1000 nemzetközi egység (NE) bevitele javasolt naponta. Csupán élelmiszerekből ekkora mennyiség nem fedezhető.

A hagyományos magyar konyha fogásaival körülbelül napi 80 nemzetközi egység D-vitamint fogyaszthatunk, a különbözetet a téli és a tavaszi hónapokban elsősorban táplálékkiegészítők formájában vehetjük magunkhoz. A D-vitamin legfontosabb forrása a napsugárzás, ám a kikelet beköszöntével hiába növekszik a napfényes órák száma, hosszú idő kell ahhoz, hogy feltöltődjenek kimerült raktáraink. Spanyol kutatók kiszámolták, mennyi ideig kell a napon tartózkodni ahhoz, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges D-vitamin-mennyiséghez: míg tavasszal és nyáron elegendő 10-20 perc is, addig télen legalább két óra napfürdőzés szükséges.

Ezek is érdekelhetnek