Okoskütyük a suliban

TÉRHATÁSÚ képen a történelem is izgalmasabb. Egerszalókon a jövőbe mutató párosítás valósult meg: az animációs filmstúdió szomszédságában nyitottak magániskolát. A diákok hamar megtanulják, hogy hasznos segédeszközként használják a kütyüket.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 03. 09. csütörtök2017. 03. 09.

Kép: Egerszalók a horizont iskola tanulói 3d filmstúdióban néznek vetítést virtuális valóság kutatás fejlesztés 2016 10 24 Fotó: Kállai Márton

Okoskütyük a suliban
Egerszalók a horizont iskola tanulói 3d filmstúdióban néznek vetítést virtuális valóság kutatás fejlesztés 2016 10 24 Fotó: Kállai Márton


Bizonyára sokan látták az Egon és Dönci című filmet – ez volt az első egész estés magyar 3D animációs film, amely több díjat is elnyert. Az alkotók úgy gondolták, ma már a világ bármely pontjáról dolgozhatunk, így akár egy fürdőhelyéről híres faluban is. Egerszalókon megkapták a használaton kívüli iskola épületét, és pályázati támogatással – mai kifejezéssel – multimédia inkubátorházat hoztak létre fiatal vállalkozásoknak. Ha belépünk, világossá válik, hogy ez a hely egészen más, mint az átlagos, elnéptelenedett iskolaépületek.

Olyan modern moziteremben nézhetem végig Magyar Ádám csapatának 3D filmjét a magyar történelem vérzivataros századairól, ami élménynek sem utolsó. Az I. világháborús résznél például úgy érzem, menten eltalál a puskagolyó…

Készítettek filmet az egri vár történetéről, azt is láthatják a turisták a Vármoziban. Innen jött az ötlet, hogy ez a technika remekül szolgálja például az oktatást, többek közt a történelemtanítást.

– Húsz éve még az volt az álmom, hogy sikeres és gazdag filmrendező legyek. Most pedig az, hogy boldog legyek. Illúziók voltak a célok, amiket fiatalon magunk elé állítottunk. Mára rájöttem, hogy egy családi kirándulás többet ér, mint a külföldi filmfesztiválon villogni – magyarázza Magyar Ádám. Most azon dolgoznak, hogy különleges és innovatív iskolát működtessenek, az oktatás területén hasznosítsák a multimédiás tudásukat és eszközeiket. A Horizont magániskolában minden gyerek külön mobiltelefont használhat, de a kütyüket nem viszik haza. A cél ugyanis az, hogy a kicsik segédeszköznek tekintsék a telefont és számítógépet, s ne pedig játékszernek, amivel parttalanul és céltalanul tölthetik el az időt – tudom meg a rendezőtől.

Nem árul zsákbamacskát: az ő egyik gyermeke is idejár. A kisdiákokat hetente szakkörben vezetik be az informatika és a multimédia világába, s alig lehet őket elvonszolni a kütyük mellől.

Közösségközpontú iskolának vallja magát a Horizont, a Rogers-féle kerettanterv szerint haladnak. Az alapítók bizonyosak benne, hogy lejárt a magányos farkasok ideje, csak az tud sikert elérni, aki megtanulja, miként kell közösségben és projektekben dolgozni. Ez látszólag kézenfekvő dolog, mégis gyakran hiányzik a hagyományos oktatásból.

– Beszélgető körrel indulunk neki minden napnak. A gyerekekkel együtt hozzuk a szabályokat, s nekünk, felnőtteknek is csak egy szavazatunk van. Persze ez nem jelenti azt, hogy ki lehet ugrani az ablakon vagy szabad verekedni, hiszen maguk és mások testi épségét nem veszélyeztethetik. Ésszerű kereteken belül tehetnek javaslatokat, így magukénak érzik a szabályokat – mondja a tanítónő, Szlaukó Mónika. Játékosan tanulnak angolt is, az egyik órára magam is bekukkantottam. A most szeptemberben indult iskolába egyelőre csak elsősök és másodikosok járnak, főleg Egerből hozták ki a szülők a gyermekeiket, de akadnak helybeliek is.

– Itt nincs katedra, ha csak lehet, csoportmunkában dolgozunk – magyarázza a Horizont igazgatója, Balogh Irma. A pedagógusok szerint a közösségi szemlélet és a demokratikus alapelvek elsajátítása mellett fontos a kreativitás is. A mai gyerekek olyan világba nőnek bele, ahol a változások villámgyorsan követik egymást, és hogy erre rugalmasan kell reagálni, azt nem lehet elég korán megtanulni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek