Szorító szituációban - A zsúfoltság foglya lett a munkahelyén - Bele is betegedett

NYOMASZTÓ a zsúfoltság. Nem egyszerűen kellemetlen, de káros is. Stresszt okozhat, túlterheli az idegrendszert, kiválthat betegségeket.

Család-otthonKarácsony Ágnes2017. 03. 28. kedd2017. 03. 28.

Kép: UBS Warburg completed the construction of a 36,000 square foot expansion of its Stamford, Connecticut, trading floor shown February 8, 2005. The expanded facility is now the largest securities trading floor in the world. The addition brings the total size of the floor to approximately the size of two football fields, to accommodate 1,400 traders and staff, up from 800. (Photo by Rick Friedman/Corbis via Getty Images), Fotó: Rick Friedman

UBS Facility Expansion
UBS Warburg completed the construction of a 36,000 square foot expansion of its Stamford, Connecticut, trading floor shown February 8, 2005. The expanded facility is now the largest securities trading floor in the world. The addition brings the total size of the floor to approximately the size of two football fields, to accommodate 1,400 traders and staff, up from 800. (Photo by Rick Friedman/Corbis via Getty Images)
Fotó: Rick Friedman


Néha váratlanul rátört a bőgés, s rázta órákig. Nem akart találkozni senkivel. Egyre sápadtabb lett. Figyelme lankadt, ő maga meg hízásnak indult. Széky Edit negyvenkét éves mérnök informatikusra három hét alatt nyolc kiló szaladt fel. A feszültség pedig a torkáig futott, fojtogatta. Tehetetlenségén dühkitörésekkel próbált rést ütni. Kollégái nem kérdezték, mi van vele, főnöke is csupán annyit mondott: újabban sokat hibázik, kapja össze magát, jó páran lesik a székét.

Széky Edit nem ismert magára. 
Amikor már nemcsak a hangulata hintázott, de a vérnyomása is ingadozott, orvoshoz ment. Kivizsgálták, közölték vele, tünetei komoly fiziológiás válaszok a stresszre, keressen rá lélekgyógyásszal magyarázatot. Hamar kibontotta a bajt a pszichológus. Környezeti ártalmat diagnosztizált.

A zsúfoltság foglya lett a saját munkahelyén.


Az irodába, ahol addig 
tízen dolgoztak, még húsz embert beszorítottak. Ha valaki hátratolta a székét, beleütközött a másikba. Oldalazva közlekedtek az asztalok között. A közelség ellenére távolodtak egymástól a kollégák, kevesebbet kommunikáltak.

Széky Editet pedig feszítették 
a sűrű körülmények, és belebetegedett.

– Meglehetősen tipikus – jegyzi 
meg a történet kapcsán Dúll Andrea környezetpszichológus. – A zsúfoltság megélése a gyomorfekélytől a magas vérnyomásig vált ki stresszbetegségeket. Ingerlékenységhez, agresszióhoz vezethet. De túltelítődés esetén vissza is húzódhat az érintett, mintha ott sem lenne. Különféle viselkedési stratégiákkal védelmezzük a magánszféránkat. Gyakori, hogy a zsúfolt munkahelyen heccelik egymást a kollégák, amivel szintén a feszültséget igyekeznek oldani. Tömött terekben nem ritka az sem: ha valaki „ránk áll”, elmozdulunk onnan, kilépünk a szorító szituációból.

– Persze, hiszen személyes terünket 
 óvjuk a „betolakodóktól”. Ha a privát védőzónánkat megsértik, a biztonságérzetünk is megsínyli. De hogy ki mennyire hatol be az ember személyes terébe, az nagyon szubjektív. Van, akitől szívesen vesszük, mástól pedig nem viseljük el – mondja Dúll Andrea. Azt is megfigyelték kutatók: minél jobban duzzad a tömeg a plázákban, a piacokon, annál kevesebben vásárolnak. Ha ugyanis túltöltődünk ingerekkel, sodródunk, és idővel már azt keressük, miként küzdhetjük le körülöttünk a káoszt, s vehetjük vissza az irányítást magunk felett 

– Valóban úgy működünk: ha a 
tér korlátozott, akkor legalább a kontroll érzése legyen minél nagyobb. Van, aki a liftben rögtön lecövekel a gombok mellett, buszon, villamoson pedig az ajtónál. Azt érzi: a liftgomb vagy az ajtó közelében a maga ura lehet a szűk helyzet ellenére is – említi Dúll Andrea. – Amúgy nem kell sokan lenni valahol, hogy azt mondjuk: zsúfoltság van. Nem függ kizárólag a jelenlévők létszámától. A környezetpszichológiában a zsúfoltság arról szól, hogyan tudjuk a magánszféránkat szabályozni, a személyes térbe milyen impulzusokat engedünk be a külvilágból. A „zsúfoltság élményét” kiválthatja bármi, amikor nem rajtunk múlik a kontroll, és nem tehetjük azt, amit akarunk.

Széky Edit – aki hozzájárult, hogy 
a történetét közreadjuk – ma már jól van. Elérte a munkahelyén, hogy újraalakítsák az irodai tereket. Kreatívabbak,  lelkesebbek, mint eddig bármikor. Pályáznak az „év egészségbarát vállalata” címre.

Ezek is érdekelhetnek