A heti téma: Kikerics és ördögszántás

Aki már eljut Harkány „gyógyító ölelésébe”, sétálhat egy jót a gyógy- és strandfürdő mellett elterülő, a gyógykutakat is feltáró bányamérnökről, Zsigmondy Vilmosról elnevezett sétányon. Ott megelevenedik a Harka-legenda. A Zsolnay gyár alapanyagából készült szép díszkút ugyanis a mondabeli leányt ábrázolja, akit épp ölbe kap az ördög.

Család-otthonSzabad Föld2017. 04. 24. hétfő2017. 04. 24.
A heti téma: Kikerics és ördögszántás

A Harka-kút képzeletbeli jelenetet ábrázol, hiszen a szerelmes ördög végül felsült, és mérgesen, evilági menyasszony nélkül távozott a föld alá. A lábnyomából fakadt a kénes forrás, úgy mondták: ördögi lyukból bugyogott. Harkány a csaknem 200 éve ismert gyógyvizének köszönheti, hogy 70 házas falucskából világszerte híres, folyamatosan bővülő szolgáltatásokat kínáló fürdővárossá nőtte ki magát, s mára az idegenforgalom az egész térséget fellendítette.

„E Siklóshoz csak fél órányi távolságra fekvő falut nevezetessé teszi csodahatású fördője, melly nemrég födöztetett föl. Az uraság látva az oda tolduló sokaságot, a legbővebb forrást kitisztíttatta és fördőszobákat állítván, közhasználatúvá tette. Szegények ingyen is förödhetnek az uraság kegyességéből” – írják 1845-ben. Milyen lassan haladhattak a járművek, ha az 5 km-es út félórába telt! Akkoriban ezren keresték fel Harkányt évente. Az utóbbi 50 évben pedig a híres kénes gyógyvíz már több tízezer beteg gyógyulásához, illetve tünetmentességéhez járult hozzá.

A szálláshelyekre, így a Dráva Hotelbe vagy a Termál Kemping Apartmanházakba társasággal érkezők jó, ha tudják: nem csupán fürödni, villányi borral koccintani érdemes Harkány környékén, de kirándulni is – gyalog vagy akár kerékpárral. Kihagyhatatlan program pl. a máriagyűdi kegyhely, Siklós vára, a Tenkes-hegy csodabogyótanösvénye, a villányi Kopár-dűlő, s az elhagyott kőbánya tanösvénye. A Szársomlyó is természetvédelmi terület, melyet a népnyelv csak „ördög szántotta hegy” néven ismer, emlékeztetve a legendára. Csúcsán kivehetők egy középkori vár maradványai, s itt található a Nagyharsányi Szoborpark. A rászedett ördög bizonyára jól elvégezhette a szántást, ugyanis egyedül itt él meg a fokozottan védett magyar kikerics, mely februárban nyitja szép fehér virágait, s emiatt külön gyalogtúrákat vezetnek a festői Szársomlyóra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek