A heti téma: Nagyvázsony ura

„Bár vágyaik kongó serlege és kívánságuk üres erszénye megtelt, és a zsákmányolt kincs mézének íze megédesítette szájukat. A vereség mérges fullánkjának keserétől boldogságuk szomorúságra fordult” – így ír egy török történetíró a kenyérmezei csatáról.

Család-otthonSzabad Föld2017. 04. 30. vasárnap2017. 04. 30.
A heti téma: Nagyvázsony ura

Kinizsi Pál főkapitány és az erdélyi vajda egyesült serege 1479. október 13-án mért megsemmisítő csapást a török seregekre, holott azt hitték, busás hadizsákmánnyal gazdagodtak Erdélyben – ezt a csalódottságot tükrözik a történetíró költői szavai.

Kinizsi Pál a jobbszárnyon küzdött, és ellenfele, a török bég gyáván megfutamodott, így a kenyérmezei győzőnek volt oka ünnepelni. A legenda szerint a csatában két karddal harcolt Kinizsi, utána pedig egy-egy törököt ragadott meg a két karjával, és egyet a fogával, úgy járta a győzelmi táncot. A törökök később is rettegtek tőle…

Mátyás király kedvenc hadvezére volt Kinizsi Pál, s hálája jeléül 1472-ben adományozta neki Nagyvázsonyt. Az egykori molnárlegény, a vereséget nem ismerő katona várúrként is helytállt haláláig, több mint 20 esztendőn át.

Sokak szerint ez hazánk legszerethetőbb vára, mely közel hozza hozzánk a középkori életet – érdemes meglátogatni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek