A heti téma: Tarka lepke, kis mese…

Ki látott már drávai tegzest? – ha ezt a kérdést teszik fel a Dráva vidékére kiránduló diákoknak, bizonyára kevesen mondanak igent.

Család-otthonSzabad Föld2017. 04. 30. vasárnap2017. 04. 30.
A heti téma: Tarka lepke, kis mese…

Az ízeltlábúak törzsébe tartozó védett fajt, a drávai tegzest pedig érdemes megismerni, mert jelenléte mutatja, hogy a folyó vize tiszta.

A Dráva menti területek változatos élőhelyein 4500 állatfaj él. Akad köztük fokozottan védett, ilyen pl. a dunai galóca, mely – nevével ellentétben – nem gomba, hanem a lazacfélék családjába tartozik, s éppúgy ritka halaink egyike, mint a magyar bucó vagy a pénzes pér.

A fokozottan védett rétisas, valamint a fekete gólya és a barna kánya is szívesen lakozik errefelé, s a Dráva a vízimadarak vonulásában és telelésében is fontos szerepet kap. Akinek szerencséje van, a ligetes részeken megpillanthat egy-egy szép kékes-barnás magyar színjátszólepkét, de gyűjteni tilos, mert védett állat, egy példány eszmei értéke 100 ezer forint.

Előfordul errefelé a nyugati ajtóscsiga is: már a nevével is biztosan felkelti a gyerekek fantáziáját, akárcsak a fás legelők öreg fáiban megbúvó szarvasbogár vagy hőscincér. Arra azonban ügyelni kell, hogy egyetlen csigát, bogarat sem szabad megfogni, mielőtt megtudnánk, védett-e az állat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek