Árulkodó horkolás

Hírek szerint alvászavarral kezelték a veronai buszbalesetként ismert tragédia sofőrjét, de az okokat pontosan még nem tisztázták.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 04. 12. szerda2017. 04. 12.
Árulkodó horkolás


Hogyan vezethet balesethez az alvászavar? A hangos horkolással járó alvási apnoé hazánkban mintegy félmillió embert érint. Tüneteit a páciens kevésbé érzékeli, mert álmában éli át, főként a hálótársa figyelmeztetheti. A légzéskimaradás alattomban akadályozza a pihenést és rombolja a szervezetet.

Az orvosok akkor beszélnek betegségről, ha a légzés óránként 5-10 alkalomnál többször marad ki, és esetenként 10 másodpercig tart. E zavar állandó kialvatlansághoz, kimerültséghez, váratlanul előtörő aluszékonysághoz vezet, így akinek éjszakai légzéskimaradás nehezíti a pihenését, könnyebben elbóbiskol munka vagy vezetés közben.

A kezeletlen alvási apnoéban szenvedő betegeknél a duplájára nő a balesetokozás kockázata. Ezért szigorították a gépjárművezetés alkalmassági szabályait: szűrésre küldik, akinél felmerül e szindróma gyanúja. A betegek pedig terápia nélkül nem ülhetnek volánhoz.

Ezek is érdekelhetnek