Javultak a páciensek életkilátásai, de így is tíz magyar cukorbeteg lábát amputálják naponta

NAGY BAJ A CUKORBAJ. Hazánkban alig másfél évtized alatt csaknem megduplázódott a diabéteszes betegek száma, a 19 évesnél idősebbek közül már minden nyolcadik fordult orvoshoz a cukorbaj tünetei miatt – derül ki a KSH adataiból.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 04. 19. szerda2017. 04. 19.

Kép: Parádfürdő kórház egészségfejlesztési iroda egészség megőrzés szűrővizsgálat orvosi ellátás sátor kitelepülés lakossági szűrés vércukor és koleszterinszint mérés 2016 06 01 Fotó: Kallai Márton

Javultak a páciensek életkilátásai, de így is tíz magyar cukorbeteg lábát amputálják naponta
Parádfürdő kórház egészségfejlesztési iroda egészség megőrzés szűrővizsgálat orvosi ellátás sátor kitelepülés lakossági szűrés vércukor és koleszterinszint mérés 2016 06 01 Fotó: Kallai Márton

A Magyar Diabetes Társaság elnöke szerint idehaza mintegy 772 ezer a betegek száma, közülük a legtöbben a mozgásszegény életmóddal és az elhízással összefüggő – sokszor tünetmentesen kezdődő – 2-es típusú cukorbajban szenvednek. A 60 évnél idősebbek közül már minden ötödik cukorbeteg, s a becslések szerint még 200 ezren élhetnek együtt e kórral diagnózis nélkül.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint a korszerű terápiának köszönhető, hogy a súlyos szövődmények – stroke, amputáció, szívinfarktus – ritkábban fordulnak elő, így javultak a páciensek életkilátásai. Naponta így is tíz magyar cukorbeteg lábát amputálják. A diabétesz a gyógyszerek mellett teljes életmódváltást kíván, s ebben a diéta mellett a testmozgásnak is igen nagy a szerepe. Az a leghatékonyabb, ha a betegek úgy állítják össze az edzésprogramot, hogy az izmaikat fejlesszék, s aerob mozgást – futás, kerékpározás – is végezzenek.

Ezek is érdekelhetnek