Jogi esetek: Érvénytelen végrendelet

Az örökhagyót életének utolsó két hónapjában a szomszédja segítette és gondozta. A halála előtt két héttel ügyvéd által ellenjegyzett írásbeli magánvégrendeletet készített, amiben többek között az állt, hogy „halálom esetén a vagyontárgyaimat kizárólag…”. A kipontozott részen a szomszéd neve és adatai szerepeltek, a mondatnak azonban nem volt folytatása.

Család-otthonDr. Tanács Gábor2017. 04. 06. csütörtök2017. 04. 06.
Jogi esetek: Érvénytelen végrendelet


A közjegyző a törvényes örökösöknek adta ki a hagyatékot, mondván: a végrendelet érvénytelen, mert örökösnevezést nem tartalmaz. A szomszéd pert indított a végrendelet érvényességének megállapításáért.

Az viszonylag hamar tisztázódott, hogy bár nyilvánvaló örökösnevezést nem tartalmaz a végrendelet, az örökhagyó szándéka megállapítható belőle, emiatt tehát nem érvénytelen. A hangsúly áttevődött egy másik érvényességi problémára. Az írásbeli magánvégrendeletet ügyvéd ellenjegyzi, és két tanú igazolja az örökhagyó személyazonosságát.

Ebben az esetben mindkét tanút az ügyvéd hozta, és a törvényes örökösök azt állították, hogy ők nem igazolhatták az örökhagyó személyazonosságát, mert nem ismerték őt, és dokumentumokkal sem igazolta magát előttük.

A tanúvallomásokból kiderült, hogy az ügyvéd a végrendeleti tanúkat  bemutatta az örökhagyónak. Ez viszont az alperesek szerint még nem jelenti azt, hogy az örökhagyó is bemutatkozott a tanúknak. Mivel nem ismerték őt, a személyazonosságát csak azzal tanúsíthatták volna, ha elkérik a személyi igazolványát, vagy más módon ellenőrzik az adatait.

Az ügyvéd ugyanakkor azt mondta, hogy ugyanaznap délelőtt már jártak az örökhagyónál, hogy a végrendeletet aláírják. Két tanút akkor is magával vitt, csakhogy amikor felolvasták a végrendelet szövegét, kiderült, hogy abban pontatlanságok voltak, ezért azt kijavítani visszavitték az irodába. Az egyik tanú délután már nem tudott visszajönni, helyette egy másikat hozott az ügyvéd. A végrendeletet újra elolvasták, ebben benne voltak az örökhagyó személyes adatai, amiket ő jóváhagyott, s mivel ezt mindkét tanú hallotta, az örökhagyó személyét azonosítottnak kell tekinteni.

A bíróság viszont azt mondta ki, hogy a második tanú – aki csak délután találkozott az örökhagyóval – nem azonosíthatta őt. Mégpedig azért nem, mert egyrészt nem ismerte, másrészt mert a végrendelet második változatát biztosan nem olvasták fel délután. Ugyanis akkor kiderült volna az az elírás, ami miatt az egész eljárás elindult. Ezért a végrendeletet érvénytelennek nyilvánította a bíróság.
 

Ezek is érdekelhetnek