Megdöbbentő felfdezés - A tüdőben is találtak!

NEM CSAK LÉGZŐSZERV - Egészségcseppek

Család-otthonMunkatársunktól2017. 04. 12. szerda2017. 04. 12.
Megdöbbentő felfdezés - A tüdőben is találtak!

A csontvelőhöz hasonlóan a tüdőben is találhatóak vérképző őssejtek – adták közzé nemrég kutatásuk eredményét a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem szakértői.

Mindeddig úgy gondolták, hogy a vér valamennyi sejtes eleme a csontvelőből ered, ám a kísérleteik során kiderült: a vizsgált egerek tüdejében hatalmas mennyiségű, óránként 10 millió vérlemezke (trombocita) képződik. A rágcsálók génállományát úgy módosították, hogy az egy bizonyos proteint – úgynevezett zölden fluoreszkáló fehérjét – termeljen. A világító vérlemezkék forrása és útja így valós időben nyomon követhetővé vált a véráramban, s látszott, hogy hatalmas mennyiségben találhatók megakariociták a tüdő szöveteiben. Ezeknek a nagyobb sejteknek a töredékei a vérlemezkék.

Korábbi kutatások során már sikerült a tüdőben megakariocitákat találni, ám a tudósok most rájöttek, hogy ezek nemcsak korlátozott mennyiségben járulnak hozzá a trombociták termeléséhez, hanem az ereinkben cirkuláló vérlemezkék nagy részét is szolgáltatják. Feltételezik, hogy az emberek tüdeje is hasonlóan fontos szerepet kap a trombociták előállításában.

A humán vizsgálatok azonban még hátravannak, melyektől azt remélik, hogy az új eredmények segítségével sikeresebben lehet majd kezelni olyan betegségeket, mint a tüdőgyulladás vagy a vérzékenység.
 

Ezek is érdekelhetnek