Pattanjon bringára! - A jövő biciklije - Az igazi túratárs - Fixi és vintage szépségek - Hegyek urai -Kell-e a sisak? Sosem árt

HÚSZ FOK FÖLÉ kúszott a hőmérő higanyszála, ideje leporolni a drótszamarat. A hétvégeken megtelnek a bringás kirándulóhelyek, s a nagyobb városokban is jól teszik a gyalogosok, ha nem csak az autókra, de a két keréken száguldókra is figyelnek.

Család-otthonHardi Judit2017. 04. 09. vasárnap2017. 04. 09.

Kép: bicikli kerékpározás divat közlekedés Budapest sport mozgás egészséges életmód 2017 03 30 Fotó: Kállai Márton

Pattanjon bringára! - A jövő biciklije - Az igazi túratárs - Fixi és vintage szépségek - Hegyek urai -Kell-e a sisak? Sosem árt
bicikli kerékpározás divat közlekedés Budapest sport mozgás egészséges életmód 2017 03 30 Fotó: Kállai Márton


Hol vannak már azok idők, mikor csak Csepel biciklit vásárolhattunk, ha új bringára vágytunk! Egyre népszerűbb a kerékpározás, így a kereskedelme is bővült: ember legyen a talpán, aki képes jól választani a milliónyi drótszamár közül.

A gombamód szaporodó sportáruházakban, sőt a szupermarketekben is tucatszám állnak a biciklik, de jobb, ha nem itt keresgélünk megfelelőt.

Benovics Gábor gyakorlott bringás, a Helian NaTour túravezetője, évek óta szervez és vezényel le biciklis túrákat országhatáron belül és kívül: – Nem arról van szó, hogy ezeken a helyeken az összes kerékpár gagyi, de azt javaslom, aki vásárolni szeretne, inkább szaküzletben tegye, mert ott a szakértői segítséggel biztosan a számára legmegfelelőbbet választja.

Nem kell feltétlenül új bringa vásárlására vagyonokat költeni, hiszen az interneten és a szakboltokban is találhatunk remek használt, felújított bicikliket.

A legfontosabb, hogy a kezdő, de még a gyakorlott sportember is döntse el, mit akar: a városban bringázna vagy hétvégente a hegyekben túrázna? Profi vagy csak most ismerkedik a kerékpározással? A keményebb edzés vagy a kényelem a fontosabb számára? Ezekre a kérdésekre válaszolva adhat segítséget a szakember a bicikliboltban.

És bár olcsóbban is meg lehet úszni a vásárlást, akad, amin nem éri meg garasoskodni.

– Az egyik legfontosabb alapfelszerelés a fék. Ezen nem szabad spórolni! – figyelmeztet Benovics Gábor. – Sajnos az új bicikliknél is előfordulhat, hogy vacak a fék, ezért ezt vásárlás előtt mindig ellenőrizzük, később pedig tartsuk karban.

Fontos továbbá a megfelelő nyereg, hiszen a rossz választás hosszú napokig tartó sajgó érzést okozhat a tomporban.

– Az idősebb korosztály, akikkel sokat túrázunk, a zselés ülést részesíti előnyben, s nem véletlenül: nagyon puha és kényelmes, a hosszabb túrákon is jó szolgálatot tehet – összegez a túravezető.
 

Ezek is érdekelhetnek