Ragad a kezük - Sokan a szégyen miatt nem fordulnak orvoshoz

Kleptomániás lehet az az orvos, aki miután megállapította egy idős nő halálát, a lakásból való távozásakor magával vitte az asszony pénztárcáját. Mindez pár hete a Ferencvárosban történt. Már több munkahelyéről is azért kellett távoznia, mert meglopta a munkatársait – nyilatkozta az egyik bulvárlapnak a volt kollégája. Nem is feltétlenül értékes holmikra vadászott, maga a lopás okozott örömet neki.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 04. 06. csütörtök2017. 04. 06.
Ragad a kezük - Sokan a szégyen miatt nem fordulnak orvoshoz

Tettére mentség, bocsánat nincs, magyarázat talán akad: a pszichológusok szerint a lopási kényszer egyfajta szenvedélybetegség, hasonlóan a játék- vagy a vásárlási szenvedélyhez.

A tudomány a szokás- és impulzuskontroll-zavarok közé sorolja.

A kleptomániást a tárgy ellopásával járó jóleső izgalom sarkallja, szinte sóvárog azután, hogy a kiszemelt dolgot megkaparintsa. Jellemzően értéktelen holmikról van szó – akár meg is vásárolhatná ezeket. A lopást nem tervezi el előre, hirtelen tör rá a vágy, erős szorongásérzés kíséretében. Tette után oldódik a feszültség, mert a szervezetében ilyenkor endorfin szabadul fel, és ettől átmenetileg boldog lesz. Ám ez nem tart sokáig, mert elkezdi gyötörni a bűntudat, ami persze ismét fokozza a szorongást.

És ismétlődik minden elölről…

A kleptománia ritka betegség, a lakosság mintegy fél százalékát érintheti, s gyakrabban fordul elő a nők körében. A hátterében többnyire lelki traumák állnak, melyek ismerete jelentősen befolyásolja a terápia megválasztását és a kilátásokat is. Mert a kleptománia, akárcsak a többi szenvedélybetegség, gyógyítható.

A betegek azonban jellemzően nem fordulnak orvoshoz, hiszen szégyenkeznek.

Amennyiben mégis hajlandóak kezeltetni magukat, gyógyszeres és pszichoterápia segíthet rajtuk, melynek során feltárják a betegség hátterében álló okokat, segítenek uralni a kóros késztetéseket, és megtanítják számukra a szorongásoldás egyéb módszereit.

Egyes vizsgálatok szerint a bolti lopások mintegy ötöde írható a kleptomániások rovására.

Nem kíméli e fura kór a sztárokat sem: Winona Ryder amerikai színésznő (képünkön) pár éve egy méregdrága butikban bukott le, miközben márkás ruhákat próbált elemelni.

A magyar bűnözők „nagyasszonya”, Repülős Gizi is kleptomániás, amiről orvosi papírja is van. Betegségét állítólag egy gyermekkorifejsérülésnek köszönheti, ami úgy tűnik, egész életére meghatározta a pályáját: legutóbb tavaly, 90 évesen állt bíróság elé – a szenvedélye miatt hosszú életének majdnem a negyedét börtönben töltötte.
 

Ezek is érdekelhetnek