Védtelenül a világban - A világhálón is vadásznak a csellengőkre

AMIKOR 1994-ben a Magyar Televízióban elkezdődött a Csellengők című műsor, a rendőrség ötszáz kallódó gyereket keresett. Tavaly kisvárosnyi kiskorú indult világgá itthon. Többségük meglett, ám sokan máig nem kerültek elő – derül ki a rendőrség adatsorából, amit lapunk kérésére állítottak össze.

Család-otthonKarácsony Ágnes2017. 04. 05. szerda2017. 04. 05.

Fotó: Üveges Zsolt

Elveszett gyerek szökés magány egyedül szomorű családi gondok Fotó: Üveges Zsolt

A csavargó gyerekek zöme nem akar örökre eltűnni. Csakhogy a kallódó kölykökre beteges és bűnös csábítók könnyen lecsaphatnak kecsegtető hazugságaikkal. Molesztálók, bűnözők, drogkereskedők prédaként lesnek fiúkra és lányokra. Nem ritka, hogy prostitúcióra kényszerítik a csellengő kiskorúakat, akik a szökésükkel a vészkijáratot keresnék saját közegükből, de így lényegesen veszélyesebb helyzetbe keveredhetnek. A „világháló vadászai” a közösségi oldalakon a szép új világ csodaígéreteivel bűvölik és csalják el őket.

– Az efféle kísértésekre fogékonyak a tizenévesek, akik szabadulnának a rosszul működő családból vagy nevelőszülői környezetből, netán a gyerekotthonból, ahova nem tudnak beilleszkedni – mondja Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

Évről évre sok ezer gyerek indul világgá itthon – leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyéből, valamint Budapestről. Tavaly 18 699 kiskorú eltűnése miatt adtak ki körözést, amiből aztán 17 030-at visszavontak. Jelenleg körülbelül 3600 a regisztrált gyerekeltűnések száma.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól tudjuk, hogy az eltűnések jelentős hányada inkább szökés. Főként a „gondozási helyről” – intézetekből, nevelőszülőktől – lógnak meg a gyermekek. Másfelől pedig azért ugranak meg a statisztikák, mert a bolyongók olykor többször is nekiiramodnak, s a rendőrség minden keresést újból regisztrál. Noha az eltűntek többsége gyorsan megkerül, évente mégis száznál több gyerek végleg eltűnik – legalábbis nem akadnak a nyomukra. A rendőrség hangsúlyozza azt is: sok a kísérő nélküli kiskorú migráns, ami szintén növeli a körözések számát.

Persze eltűnhetnek a „jó” gyerekek is, ha a családban az egyensúly megbomlik, s a szülők észre sem veszik, hogy veszekedésükkel milyen stresszt okoznak a kamasznak. Akik otthonról szöknek, a menekülésükkel üzennek is: helyre kellene hozni a dolgokat a családban.

Csekeő Borbála szerint valójában ugyanaz mozgatja az intézetből vagy az otthonról szökött kiskorút is.

– A gyerek úgy érzi, nem kap elég figyelmet, törődést. Egyik környezet sem megtartó. Olyannyira nem, hogy a tizenéves akár egy vadidegenben is jobban megbízik. Egyre többen kérnek segítséget tőlünk, szülők és gyerekek is. A lányok bátrabban fordulnak hozzánk, a serdülő fiúk azonban – mivel még mindig tabu a társadalomban, pedig van ilyenre is példa – kínosnak tartják, hogy elmondják: idősebb nőhöz vagy férfihoz költöztek, mert azt ígérték nekik, hogy eltartják, de most már menekülnének onnan – jegyzi meg a Kék Vonal szakmai vezetője. Áldozatok a csellengő gyerekek. Kiszolgáltatottak, így nem hibáztathatók.

Ezek is érdekelhetnek