Hetedhét cekkeres

MÁJUS 19-ÉN, a ruzsai falunapon mutatkoznak be élőben a Hetedhét cekkeres védjeggyel ellátott homokháti termékek. Hat település – Ruzsán kívül Bordány, Öttömös, Pusztamérges, Üllés és Zákányszék – közös márkája lesz ez, amely főleg a kisebb termelők helyi termékeinek a piacra jutását segíti.

Család-otthonTanács István2017. 05. 19. péntek2017. 05. 19.
Hetedhét cekkeres

Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere a Szabad Föld tudósítójának elmondta: a közös márkanév bizalmat és ismertséget ad a termelőknek. A hat községben termelt zöldség, gyümölcs, előállított húsfélék, borok, befőttek, szörpök, szappan vagy akár kézműves termékek, például helyi anyagból és/vagy helyi mintákat felhasználva készült rongyszőnyegek, egyéb textiltermékek kerülhetnek be a márkanév oltalma mögé.

Hogy ki kapja meg a védjegy-használat jogát, egy héttagú bizottság dönti el. Csak az adott termékhez köthető természetes követelményeket érvényesítik: mindegyik a maga kategóriájában legyen jó minőségű és megbízható! Természetesen, ahol a jogszabályok eleve előírnak például pincevizsgálatot, ÁNTSZ-engedélyt, permetezési naplót, ott a védjegybizottság is megköveteli ezeket. A megszerzett védjegy két évig használható.

A Hetedhét cekkeres árukat először a helyi piacokon, vásárokban, búcsúkban, falunapi sokadalmakban árusítják. A későbbiekben kimozdulnak a hat településről – máris tárgyalnak például egy vállalkozóval, aki Bordány község büfékocsinak kialakított járművét bérli, és szegedi helyszíneken árusít onnan élelmiszert. A vállalkozó egyebek közt olyan beruházásokon jelenik meg – a „cekkeres” árukkal is –, ahol sok ember dolgozik, és ebédet, uzsonnát vásárolnak a helyszínen.

A későbbiekben üzletek, üzletláncok kínálatában is szeretnék megjelentetni a márkás homokháti termékeket. A kezdeményezést a Földművelésügyi Minisztérium tanyafejlesztési programja támogatja.

Ezek is érdekelhetnek