Joguk van az élethez - Nem szabad halogatni! Minél gyorsabb hozzáférést!

JELENTŐSEN javulhatnak azok életkilátásai, akiknél melanomát, tüdőrákot, vérképzőszervi rákot vagy prosztatadaganatot diagnosztizáltak, és a korábbi gyógyszerek nem igazán hatottak. Mostantól ugyanis számos új rákellenes terápiát támogat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, volt OEP). E készítményekhez eddig csak egy szűk kör juthatott hozzá, egyedi méltányossági kérelem alapján.

Család-otthonKarácsony Ágnes2017. 05. 11. csütörtök2017. 05. 11.
Joguk van az élethez - Nem szabad halogatni! Minél gyorsabb hozzáférést!


Minél korszerűbbek, annál hatékonyabbak a rákellenes szerek. Másfelől: a daganatos betegek gyógyulási esélye nyilván azon is múlik, mikor kezdik a megfelelő terápiát.

Csakhogy Magyarországon sok esetben évekbe is telhet, mire az állami egészségpénztár valamilyen új hatóanyagot beemel az ártámogatási rendszerébe, hogy mindenki egyenlő eséllyel és ingyen hozzájusson a legmodernebb kezelésekhez.

Az állami „befogadásig” a NEAK egyedileg finanszírozza bizonyos onkológiai készítmények használatát. Ezt méltányossági eljárásnak mondják, ám aki megélte, inkább úgy látja: méltatlan procedúra, hiszen a páciensnek gyakran saját magának kell összegyűjtenie a leleteit, bevinnie azokat az egészségpénztárba, s aztán rettegve várhat az ítéletre: kap-e újabb esélyt valamilyen új gyógyszerrel vagy sem.

Ez a helyzet most változott. Korántsem teljesen, mégis lényegesen.

Áprilistól a NEAK 14 új rákellenes gyógyszert támogat, így e legmodernebb hatóanyagok közfinanszírozásban elérhetők. Már nem kell a külön kérelem, könyörgés, az orvosi indok végre elég. Olyan páciensek nyerhetik vissza a reményt, akiknél melanomát, tüdőrákot, prosztatarákot vagy onkohematológiai daganatot diagnosztizáltak, ám a korábbi terápiák nem váltak be vagy túl sok volt a mellékhatásuk.

A gyógyszerkutatók úgy tartják: ezek az új szerek jelentősen meghosszabbíthatják a páciensek életét, illetve csökken a valószínűsége a betegség kiújulásának.

Kéri Ibolya, a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) elnökétől tudjuk, betegszervezetként a céljuk az, hogy az új gyógyszerekhez minél hamarabb hozzájussanak a páciensek:

– A NEAK mostani döntésére sok-sok évet vártunk, majd több hónapot arra, hogy felálljon a rendszer. Jelenleg gyűjtjük az információkat, valóban zökkenőmentesen működik-e minden. Észrevételeinkről tájékoztatjuk a NEAK-ot – mondta.

A MOHA elnöke szerint az elmúlt évtizedekben hihetetlenül felgyorsult a gyógyszerkutatás: folyamatosan jelennek meg innovatív gyógyszerek, amelyek révén a rosszindulatú betegséggel küzdők életkilátásai tovább javulhatnak.

– A kutatás-fejlesztés költségei miatt e terápiák rendkívül drágák, és tudjuk azt is: kevés ország gazdasága engedheti meg magának, hogy korlátozások nélkül finanszírozza ezeket. De hiszünk abban, hogy minden betegnek joga van megfelelő időben megkapni a lehető legjobb kezelést, függetlenül attól, hol él, melyik államnak a polgára – magyarázza Kéri Ibolya.

Fontos megérteni: egy innovatív gyógyszer sosem „drága luxuscikk”, nem szabad húzni-halasztani e készítmények hozzáférési lehetőségét.

Minél hamarabb elindul a legmodernebb terápia, annál jobbak a betegek életkilátásai.
 

Ezek is érdekelhetnek