Kirakatbetegség - Találó elnevezés

Ha járás közben gyakran fáj, begörcsöl a lábunk, jellemzően nem sietünk azonnal orvoshoz, pedig a tünetek érszűkületre is figyelmeztethetnek. A betegség az 50 év felettiek körében minden harmadik embert utolér.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 05. 25. csütörtök2017. 05. 25.
Kirakatbetegség - Találó elnevezés

A statisztikák azt mutatják, hogy ha a tünetek megjelenését követő öt éven belül nem ismerik fel és kezdik el gyógyítani, akkor öt éven belül 10 kezeletlen páciens közül három meghal.

Az érszűkület következtében merevvé válik a verőerek fala, csökken a belső átmérőjük, így az általuk szállított vérmennyiség is csökken.

Az érintett szövetek tápanyag- és oxigénellátottsága fokozatosan romlik ezáltal, s amikor a keringés már súlyosan elégtelenné válik, a végtagon fekélyek keletkeznek. Ha ezek a sebek elfertőződnek, gyakran már csak az amputáció segít, hiszen egy végtag hiányával még lehet élni, másként azonban a fertőzés és az egyéb szövődmények – infarktus, stroke – miatt a beteg biztosan életét vesztené.

Gyógyszerekkel, műtéttel a folyamat kordában tartható, ezért fontos a betegség időbeli felismerése. Alkalmas teszt erre egy hosszabb séta. A alsó végtagi érszűkületet nem véletlenül nevezik „kirakatbetegségnek”, mivel az érszűkületes embernek már rövid séta után is meg kell állnia, hogy enyhüljön a fájdalom, vagyis csak meg-megállva, lassan halad kirakattól kirakatig. A betegség kockázati tényezői a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, az emelkedett vércukorszint, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Az életkornak, testsúlynak és egészségi állapotnak megfelelő mozgás – akár hetente csak háromszor félórányi séta – is segíti a megelőzését.

Ezek is érdekelhetnek