Minden praktizáló háziorvos szokatlan ajándékot kap - Mit üzen a golflabda?

A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN oktatás keretein belül minden praktizáló háziorvos kap egy-egy golflabdát. Korántsem sportolásra akarják buzdítani őket, de akkor vajon miért e szokatlan ajándék? Erről kérdeztük dr. Moravcsik Bence Balázst, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus orvosigazgatóját, ortopéd szakorvost.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 05. 17. szerda2017. 05. 17.
Minden praktizáló háziorvos szokatlan ajándékot kap - Mit üzen a golflabda?


– A golflabda egy figyelemfelkeltő edukációs kampány része, amelynek célja, hogy felhívjuk a háziorvosok figyelmét a lágyrészszarkómák korai felismerésének fontosságára. Az a tapasztalat ugyanis, hogy sok esetben későn diagnosztizálják a betegséget, s emiatt előfordul, hogy a páciensek is megkésve, esetenként nem megfelelő kezdeti terápia után jutnak el a szakorvosig – mondja Moravcsik doktor.

A lágyrészdaganatok a kötő- és izomszövetekből kiinduló rosszindulatú tumorok. Az esetek 60 százalékában a végtagokban helyezkednek el, de a törzsön is előfordulhatnak, különböző régiókban.

Jellemző tulajdonságuk, hogy eleinte kisméretűek, szinte észrevétlenek, de rendkívül gyorsan képesek növekedni, ami azt jelenti, hogy akár néhány hét alatt megduplázzák méretüket, s ekkor érzékennyé, fájdalmassá válnak. Figyelmeztető tünet lehet tehát, ha növekvő csomót vagy daganatot érzünk a testünkön, ezért is fontos a rendszeres önvizsgálat – figyelmeztet a szakértő.

Ha ilyesféle szokatlan elváltozást észlelünk, első lépésül utunk a háziorvoshoz vezessen, aki megállapítja, hogy milyen szövetből indul ki a daganat. Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni: lehet az felületes bőrelváltozás, zsírszövet-szaporulat, zúzódás, izomhúzódás, de gyakran alakul ki a végtagokban például vizenyő is.

Amennyiben az orvos gyanúsnak találja, szakrendelésre, általában a sebészetre irányítja a beteget.

Gyakran azonban későn kerülünk orvoshoz, s e késlekedésnek súlyos ára van: a műthetőség és a további terápia szempontjából fontos ugyanis a daganat mérete. S itt jön a képbe a 4 cm átmérőjű golflabda, amelyet nem véletlenül választottak szimbolikus demonstrációs eszköznek. Az ennél kisebb daganat még nagyon jó hatékonysággal operálható, és egyszerű sebészeti eljárást igényel. Ám többször előfordul, hogy mire a beteg a műtőasztalra kerül, a tumor már jóval nagyobb – 5-6 centi, ha mélyebben fekvő daganatról van szó, akár a 10 cm-t is elérheti, esetleg áttétet képez –, s ilyenkor sokkal kisebb a gyógyulás lehetősége. Gyakran már kombinált onkológiai és sebészi ellátással sem érhető el teljes felépülés, továbbá a súlyos onkológiai szövődmények kockázata is megnő.

A szakorvosok tapasztalata szerint az első tünet és a diagnózis felállítása között átlagosan hat hónap is eltelik, az ideális azonban legfeljebb két-három hónap lenne.

A lágyrészszarkóma szerencsére ritka betegség, évente körülbelül 300 új esetet diagnosztizálnak. Ha belegondolunk, hogy 6 ezer háziorvos praktizál Magyarországon, ez azt jelenti, hogy csak minden huszadik kolléga találkozik vele – magyarázza dr. Moravcsik Bence Balázs.

A Semmelweis Egyetem Mozgásszervi Daganatok Tanszékcsoportja és a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő golflabdakampányának legfontosabb üzenete: a háziorvosok gondoljanak arra, hogy a jelentéktelennek tűnő daganat is lehet rosszindulatú elváltozás, és irányítsák szakrendelésre a beteget.

A kis fehér labda ugyanakkor bennünket is figyelmeztet: nem szabad elbagatellizálni egyetlen nem odaillő, növekvő dolgot sem a testünkön.

Ne gondoljuk, hogy ami nem fáj, az nincs, hanem a legkisebb gyanús tünetet észlelve keressük fel háziorvosunkat.
 

Ezek is érdekelhetnek