Nem lehet elég korán kezdeni - Miniatűr falu az ovi udvarán

Milyenek lesznek a jövő települései? Lesz-e a házak tetején napelem, netán az udvarokon szélturbina, az utcákon elektromos autók közlekednek-e majd? Az épületek mekkora hányada készül újrahasznosított anyagból?

Család-otthonHardi Péter2017. 05. 10. szerda2017. 05. 10.
Nem lehet elég korán kezdeni - Miniatűr falu az ovi udvarán


Nos, mindez attól is függ, hogy lesz-e rá igény, kiköveteljük- e a fenntartható környezet számára kedvező szabályozókat a döntéshozóktól. Hogy így történik-e, az nagymértékben áll a felnövekvő nemzedékeken, amelyeknek a szemléletformálását nem lehet elég korán kezdeni.

Ennek a fontosságát ismerték fel a Pest megyei Nyáregyháza önkormányzatának képviselői és a település Napsugár Óvodájának pedagógusai. Az óvoda udvarán az őszi kezdés előtt elkészül egy miniatürizált falu, a gyerekek pedig játszva ismerkednek egy valóban szép új világgal. Minden a méretükhöz igazodik, a házak, az utcák és az autók is, amelyek természetesen elektromos meghajtásúak lesznek. S mivel ezeken az utcákon is érvényesülnek majd szabályok, elsajátíthatják a biztonságos közlekedés ismereteinek alapjait is.

A gyerekek amúgy a csöppnyi autóik számára az elektromosságot is maguk fogják „gyártani” szobakerékpárok segítségével. S hogy érzékeljék, a zöldség és gyümölcs sem a boltok polcain terem, a zöldenergia segítségével az óvoda egyik szegletében később fóliasátrakat is létesítenének. A kertészkedésben pedig a gyerekek is aktívan részt vennének.

A liliputi falu megismeréséhez egyébként a hétvégéken az ország minden tájáról várják majd az érdeklődő gyerekeket, akik néhány órára a lakói lehetnek. Nem titkolt cél ugyanis, hogy máshol is kedvet kapjanak a fenntarthatóság játékos megismeréséhez.

S hogy a felnőttek se maradjanak ki a „játékból”, az óvoda parkolójába elektromosautó-töltőállomást is terveznek, amit bárki igénybe vehet.

Az augusztus végi átadásról riportban számolunk be olvasóinknak.
 

Ezek is érdekelhetnek